Meer dan 638 wapens in beslag genomen bij huiszoekingen in heel België en 51 arrestaties

Archiefbeeld
Politie Brussel-Noord Archiefbeeld
Bij huiszoekingen in het hele land zijn de voorbije dagen meer dan 638 wapens in beslag genomen. 205 personen werden meegenomen voor verhoor en 51 mensen werden van hun vrijheid beroofd. Ook konden de politiediensten enkele kilo's verdovende middelen en twee cannabisplantages in beslag nemen. Dat meldt het federaal parket, dat de actie coördineerde. 

Aan de huiszoekingen namen 800 politieagenten deel van de verschillende federale gerechtelijke politiediensten en van tal van lokale politiezones.

Volgens het federaal parket waren de huiszoekingen gericht tegen personen die verdacht worden van de illegale invoer van dodelijke vuurwapens, meer bepaald wapens van het type ‘riotgun’, semiautomatische wapens, handvuurwapens en jachtwapens. De verschillende betrokkenen worden ook verdacht van het bezit van deze wapens zonder vergunning.

“In verschillende eerdere gerechtelijke dossiers bleek dat de vuurwapens, illegaal in bezit en in beslag genomen bij huiszoekingen, afkomstig waren uit een wapenwinkel in Maubeuge, Frankrijk”, meldt het parket. “In samenwerking met de Procureur van de Republiek van Avesnes-sur-Helpe en de Franse politie kon de federale gerechtelijke politie van Bergen-Doornik, dankzij verschillende registers, de aankoop door Belgische klanten van enkele honderden wapens opsporen. Deze wapens werden vaak gekocht onder de dekmantel van een certificaat van sportschieten in Frankrijk, dat geenszins het bezit ervan in België toelaat.”

“De huiszoekingen vonden plaats in verschillende dossiers waarvan de strafvordering door het federaal parket wordt gecoördineerd,” klinkt het verder, “en werden op 10, 11 en 13 september uitgevoerd. Dat gebeurde onder leiding van verschillende onderzoeksrechters en de procureur des Konings van de parketten van Bergen-Doornik, Charleroi, Luxemburg, Namen, Luik, Nijvel, Halle-Vilvoorde, Brussel en West-Vlaanderen.”

In België is voor elk bezit van een vuurwapen minstens een vergunning vereist. Hetzelfde geldt voor de invoer van een dergelijk wapen. Overtreders kunnen een gevangenisstraf van één maand tot vijf jaar en/of een boete van 800 euro tot 200.000 euro opgelegd krijgen.
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim CLAES

  indien dit effectief om moderne wapens, illegaal dan nog ,gaat,is dit positief nieuws. dergelijke netwerken zorgen ervoor dat criminelen bevoorraad worden. ik hoop dat het weer niet de zoveelste verzamelaars van rommel van ww1 en ww2 gaan die wat oud ijzer liggen heen van bompa, want dat is weggesmeten tijd en moeite.

 • Rudi Goossens

  Ondertussen hebben ze het weer eens beloofd van het niet meer te doen en lopen ze alle 51 weer vrolijk vrij rond....

 • Cynthia Debeir

  In België gaat het zo, kleine boefjes van straat plukken en maanden vastzetten . Grote echte maffia en criminelen vrij laten na paar maanden , waarom...? Simpel , ....geld. Al wie miljoenen heeft kan doen en laten wat hij wil zolang je de juiste handen vult.

 • Patrick Mistiaen

  misschien angst voor een toekomstige opstand?

 • Gerrit Mangé

  Hoe hypocriet zijn we toch, wapens kan het milieu overal kopen, dit is slechts het topje van de ijsberg. En nu maar raden waar die radicale salafistische terroristen hun wapens vandaan halen.