Meer dan 500 jongeren krijgen geen crisishulp

THINKSTOCK
Vijfhonderd jongeren hebben vorig jaar geen crisishulp gekregen bij het meldpunt van de Vlaamse overheid. Meer nog, dat cijfer verwijst alleen naar de eerste negen maanden van 2014 en is nu al een verdubbeling tegenover 2013. Dat bericht De Standaard vandaag.

De Vlaamse crisisteams voor jongeren kreunen onder hun bekendheid in het werkveld. Het aantal vragen om dringende hulp in een crisis­situatie is in de voorbije vijf jaar bijna verdubbeld: van 2.355 in 2009 tot 4.523 in 2014.

Meer dan vijfhonderd jongeren konden daarom vorig jaar geen beroep doen op het aanbod van de crisisteams: een interventie van drie dagen, snelle begeleiding voor 28 dagen of maximaal twee weken acute opvang. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal jongeren dat niet kon worden geholpen van 93 (in 2009) tot meer dan 500 (in 2014).

"Elke dag krijgen bijna twee jongeren niet de hulp die ze nodig hebben", zegt Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche (SP.A). Zij luidt de alarmbel met recente cijfers van het kabinet van de bevoegde minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).