Meer dan 50 vluchten gepland om duizenden Thomas Cook-reizigers thuis te brengen

Beeld ter illustratie, Thomas Cook.
Photo News Beeld ter illustratie, Thomas Cook.
Het Garantiefonds legt de komende drie dagen meer dan 50 vluchten in, zodat Thomas Cook-reizigers naar België kunnen terugkeren. Morgen worden bijna 2.800 reizigers gerepatrieerd, zondag nog eens bijna 1.900. De federale overheidsdienst Economie vraagt de getroffen reizigers die een beroep doen op het Garantiefonds Reizen, om geduldig te zijn. "Alles wordt in het werk gesteld om de klanten zo snel mogelijk te vergoeden. Het is echter onmogelijk om vandaag een precieze termijn te communiceren", luidt het.

Wanneer de gedupeerde reizigers hun centen terug zullen zullen zien, is dus nog niet duidelijk. De absolute prioriteit van het Garantiefonds gaat momenteel naar de repatriëring van gestrande reizigers. De administratieve afhandeling van de terugbetalingsaanvragen gebeurt later. Gezien het groot aantal getroffen reizigers door het faillissement kan de afhandeling van de dossiers een tijdje duren. Alles wordt in het werk gesteld om de klanten zo snel mogelijk te vergoeden, zegt de FOD. 

72.000 gedupeerden

Mark De Vriendt, directeur van het Garantiefonds Reizen, garandeerde vanmiddag op een persconferentie wel dat het fonds voldoende middelen heeft om alle mensen die op reis waren of nog een reis hadden geboekt - in totaal naar schatting 72.000 - terug te betalen. Behalve de ruim 13.000 mensen die al met vakantie waren toen Thomas Cook België dinsdag financieel onvermogend werd verklaard, zijn er nog tienduizenden die de komende weken of maanden op reis zouden vertrekken. Volgens de recentste schattingen van het Garantiefonds Reizen gaat het om zowat 42.000 mensen dit jaar en 17.000 in 2020. Alles samen gaat het dus om 72.000 gedupeerden.

De komende drie dagen zijn meer dan 50 vluchten gepland waarmee Thomas Cook-reizigers naar België kunnen terugkeren, staat op website van het Garantiefonds. Het zwaartepunt ligt op morgen, met 27 vluchten. Zondag zijn er 18 ingepland en maandag nog eens 7. 

De overgrote meerderheid van de vluchten wordt uitgevoerd door Brussels Airlines. Het gaat om lijnvluchten die sowieso zouden plaatsvinden, en dus niet om vliegtuigen die speciaal worden ingezet. Een deel van de Thomas Cook-reizigers keert uit Turkije terug met Tailwind, en er is ook één vlucht gepland van Nouvelair. 

Claim

In totaal moesten 13.400 klanten van Thomas Cook gerepatrieerd worden. Tegen deze avond zouden er al iets meer dan 5.000 teruggekeerd moeten zijn, zo zei minister van Economie Wouter Beke (CD&V), tegen zondag  8.126 . De overgrote meerderheid, zo’n 90 procent van de reizigers, zou tegen zondag 6 oktober thuis moeten zijn.

De tienduizenden reizen die voor de komende maanden geboekt waren bij Thomas Cook België, zijn geannuleerd. Op de website van de federale overheidsdienst Economie staat een overzicht van wat reizigers wel of niet moeten doen, zowel diegenen die al in het buitenland zijn als diegenen die nog gingen vertrekken. Zo raadt de FOD onder meer aan geen extra geld te betalen om de vakantie voort te zetten, mocht het hotel dit vragen. Wie al op vakantie is in het buitenland hoeft zijn reis niet te onderbreken. 

Voor vragen kunnen reizigers de website van het Garantiefonds Reizen raadplegen en/of het noodnummer van de FOD Buitenlandse Zaken (0032 2 501 40 00) bellen.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mike Vanderkerken

  En wie zal opdraaien voor de geldzucht van het management ? Het personeel, de klanten en iedereen die netjes zijn belastingen betaald. De rechtbank zou alle bonussen van de directie moeten terugeisen en dit gebruiken om iedereen te vergoeden.

 • Franky Warrinnier

  Opmerkelijk dat je op de Websites van Thomas Cook & Neckermann geen enkele informatie vindt. Je kan er zelfs gewoon een nieuwe reis boeken alsof er niets aan de hand is.

 • gina duribreux

  waar is al dit geld van jaren ver weeral gebruik voor andere doeleinde normaal moet alles terug betaald zijn binnen de drie maanden en top van thomas cook die in engeland zit moet strafklacht neergelegd worden wegens oplichting en machts misbruik doe jullie werk in plaats van zeggen zal niet lukken het moet lukken we hebben er voor betaald merde

 • Karel Van Beeck

  Hopla, het zal jaaaaren aanslepen!

 • De Stef steffens

  Denk dat het garantiefonds zoiets zal zijn zoals dat ander fonds het Zilverfonds ook een lege doos