Meer dan 5.000 jongeren volgden extra cursus voor preventief autorijden

THINKSTOCK
Meer dan 5.000 jongeren die pas hun rijbewijs haalden, hebben de voorbije jaren een extra cursus preventief autorijden gevolgd. Dat heeft de Stichting Vlaamse Verkeerskunde (VSV) vandaag bekendgemaakt in Sint-Niklaas.

Jonge autobestuurders vormen een belangrijke risicogroep voor verkeersongevallen. In 2013 waren autobestuurders tussen 18 en 25 jaar betrokken in ongeveer één op de vijf letselongevallen.

"Per hoofd van de bevolking tellen jonge autobestuurders meer dan dubbel zoveel verkeersdoden en gewonden als het gemiddelde voor alle autobestuurders samen", klinkt het. De grootste risico's zijn er tijdens de eerste duizenden kilometers na het behalen van het rijbewijs.

De rijcursus "On the Road", die sinds 2007 wordt aangeboden, heeft als doel de jongeren meer inzicht te geven in hun eigen rijgedrag en in de manieren om risico's te vermijden. De opleiding, die een halve dag duurt en 20 euro kost, omvat een theoretisch en een praktisch gedeelte waarbij de bestuurder onder meer leert hoe een noodstop te maken en hoe in te spelen op gevaarlijke situaties. Bij sommige verzekeraars kan de jongere nadien een korting krijgen op de autoverzekering.

De cursus past in de visie van de Vlaamse overheid op een gefaseerde rijopleiding. "Het behalen van je rijbewijs mag geen eindpunt zijn. Mensen moeten gemotiveerd zijn om ook nadien hun rijvaardigheden aan te scherpen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).