Meer dan 40 zware incidenten in zes maanden in asielcentra: vechtpartijen, dronken verwijten, doodsbedreigingen

Mine Dalemans
Uit interne, vertrouwelijke rapporten van Fedasil blijkt dat er in de asielcentra in 2018 meer dan 40 ernstige incidenten zijn geweest in een half jaar tijd - van dronkenschap en doodsbedreigingen tot medewerkers die een kopstoot krijgen.

13/7/2018 - Arendonk

Er ontstaat een conflict over het poetsen van de kamer, en een bewoner wil zichzelf iets aandoen. Het personeel neemt hem een scherp mes en pincetten af, maar later snijdt hij zichzelf toch met een smeermes van de knie tot aan de lies.

13/7 - Pondrôme

Een man uit doodsbedreigingen aan de dokter en medewerkers van de medische dienst en dreigt hen in elkaar te slaan. Zijn vrouw moet verzorging krijgen, maar de man laat dat niet toe. Hij hindert ambulanciers die haar willen meenemen naar het ziekenhuis en pas bij interventie van de politie bedaart hij. Nadien verwijt hij het personeel racistisch te zijn en bedreigt hij de dokter andermaal.

2/8 - Florennes

Een bewoonster komt samen met haar dochter en zoon klagen dat ze stokslagen heeft gekregen van haar echtgenoot. De man gebruikt ook drugs, loopt gewapend met een mes rond en bedreigt andere bewoners. De politie probeert hem te arresteren, gebruikt traangas en houdt hem onder schot, maar hij ontsnapt en loopt weg naar het blok waar zijn kinderen zitten. Niet zonder eerst de auto van de directeur van het opvangcentrum te beschadigen.

6/8 - Jodoigne

Een dronken bewoner gaat naar zijn kamer, neemt een ketel heet water en gooit die naar vier Afghanen met wie hij een meningsverschil heeft.

8/8 - Poelkapelle

Na een moeilijk parcours met onder meer extreme agressie tegenover de adjunct-directeur van het opvangcentrum van Linkeroever, komt een man in Poelkapelle terecht. Bij de intake vertelt hij al dat hij van niemand schrik heeft en hij is trots dat Poelkapelle al zijn 5de centrum is. Na kleinere incidenten in de eerste week (dronkenschap, verbale agressie, keukenregels overtreden, roken op niet-toegestane plaatsen), eist hij op 8 augustus 2018 woedend een onderhoud met de directie. Hij gaat door het lint.

Een medewerker komt tussen, maar krijgt een kopstoot.

Bewoners schieten te hulp, maar krijgen vuistslagen.

22/8 - Klein Kasteeltje

In het holst van de nacht vangt de politie van Elsene een dronken bewoonster op samen met haar baby. Als ze weer in het opvangcentrum belandt, vertoont ze sporen van geweld aan haar benen, volgens haar afkomstig van haar man. Er ontstaat een conflict en het personeel kan maar net verijdelen dat de vrouw een zelfmoordpoging onderneemt.

6/9 - Broechem

De stoppen slaan door bij een bewoner wanneer hij een man uit de vrouwendouches ziet komen gevolgd door zijn eigen vrouw. Dat zou een misverstand zijn geweest, maar zo ziet de echtgenoot het niet. Hij bedreigt de man met de dood en roept verwensingen naar andere Palestijnen in het opvangcentrum, waardoor het conflict escaleert. De Palestijnen 'zoeken' daarna de man, en de politie moet ter plaatse komen.

12/9 - Sugny

Een man komt aan in het opvangcentrum van Sugny, maar wil daar niet blijven. Hij verstoort de rust en tijdens het eten begint hij met eten, schotels en borden te smijten. Hij neemt een vork en bedreigt andere bewoners.

13/9 - Sint-Truiden

Omdat een man te lang moet wachten op resultaten van een onderzoek wordt hij agressief.

Hij slaat tegen het glas van het loket waar de arts zit en breekt een deur.

Hij neemt een scheermes en begint zichzelf te krassen.

13/9 - Sint-Truiden

Er ontstaat een conflict tussen een minderjarige bewoner en een jongen die niet in het centrum verblijft over een meisje. Verschillende jongeren geraken slaags voor de ogen van schoolkinderen. De ruzie lijkt afgehandeld, maar laait later op de dag weer op wanneer jongeren voor een nachtwinkel de confrontatie aangaan.

15/9 - Broechem

Omwille van lawaaihinder op de kamer krijgen twee bewoners - beiden onder invloed van alcohol - het aan de stok. Ze vechten het uit en smakken een medewerker tegen de deur.

27/9 - Broechem

Ondanks vele verwittigingen blijft een man fietsen binnen het centrum. Zijn fiets wordt afgenomen, en hij gaat samen met zijn broer zwaar door het lint. Samen bedreigen ze verschillende dagen het personeel ermee hen iets aan te doen, één medewerker is hierdoor zelfs even werkonbekwaam.

1/10 - Rixensart

Elf inductiekookplaten in vier keukens zijn aan diggelen geslagen.

8/10 - Broechem

In het restaurant spreekt een medewerker een jongere aan op zijn gedrag. Die wordt boos en slaat een bord uit de handen van het personeelslid.

12/10 t.e.m. 18/10 - Sugny

Een hele week vol incidenten, nadat een volwassen bewoner probeert om een meisje van 12 te kussen. De vader van het kind wordt agressief en probeert de beschuldigde aan te vallen. De vermeende dader wordt weggestuurd. De vader maakt toch een wapen met een houten stok en scheermesjes om (tevergeefs) de man op te wachten. Enkele dagen later is er opnieuw heibel wanneer een volwassene in de douches komt waar het meisje zich aan het wassen is. Twee andere families krijgen het aan de stok en een moeder zegt dat haar baby, die ze op de arm had, met een houten voorwerp is geraakt. Het kind moet naar het ziekenhuis.

18/10 - Neder-Over-Heembeek

Een groep jonge Afrikanen en Afghanen gaan op de vuist.

19/10 - Florennes

Een jongen van 12 uit het centrum randt op school een meisje van 7 - ook uit het centrum - aan.

21/10 - Bovigny

Een bewoner is niet tevreden met de medicijnen die hij krijgt, bedreigt het personeel verbaal, neemt tuinmeubilair en gooit dat naar de begeleiding. Die sluit het kantoor af, maar de man probeert met stoelen het raam te breken om tot bij hen te geraken.

30/10 - Broechem

Een bewoner loopt tijdens het avondeten tegen de lichtschakelaar en omdat de begeleiding niet snel genoeg het licht aanknipt, wordt een deel van de bewoners agressief. Er ontstaat een grote vechtpartij in het restaurant.

4/11 - Neder-Over-Heembeek

Twee bewoners krijgen het aan de stok. Een personeelslid probeert te bemiddelen, breekt z'n hand en is nadien 70 dagen werkonbekwaam.

25/11 - Klein Kasteeltje

Een bewoonster is verhuisd uit het centrum naar een studio en krijgt maaltijdcheques, maar komt toch nog eten in de refter. Wanneer een medewerker haar daarop attent maakt, gooit ze haar plateau neer en dreigt met "Ik zal u wel krijgen op de koer".

Een andere bewoner mengt zich en dreigt: "Zwijgen of ik dood je."

Het personeelslid gaat nadien naar de politie, maar die weigert een pv op te maken "omdat de man maar had moeten bellen toen het gebeurde".

4/12 - Klein Kasteeltje

Een medewerker krijgt doodsbedreigingen van een bewoner.

7/12 - Neder-Over-Heembeek

Een bewoner steekt de kerstversiering aan het onthaal in brand.

11/12 - Steenokkerzeel

Op het pleintje is er een gevecht met meerdere jongeren. Het personeel slaagt erin om enkelen te isoleren en anderen naar hun kamer te sturen. Ook op andere plaatsen in het centrum breken gevechten uit. (SSB)

RV98 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIDIER HEGGERICK

  Asiel centra gesloten maken , en grote bouwen nabij luchthavens na negatief advies de vlieger op in Luik Charleroi Antwerpen Oostende Zaventem ,Geen toegang tot uitgaan op grondgebied zonder asiel akkoord geen illegalen meer in onze steden ,een echt harder beleid hierin .Enkel nog oorlogs gebieden aanvaarden asiel de rest niet meer de eerste 10 j

 • andre van de wege

  sluit gans da boeltje kost veel geld voor de gemeenschap,

 • Bob Sleeckx

  Aleeh, ze betrekken er hier weer de ngo's bij. LOL. Die mensen komen naar hier na een verschrikkelijke lange reis meestal afbetalend aan smokkelaars, meestal vrouw of kind gedood... en dan komen ze hier aanschuiven en worden behandeld als vee. Afwachtend : ja, neen, ja, neen... opgesloten zonder zekerheid; lekker menselijk en warm empathisch. Die procedures moeten menselijker en korter en duidelijker.

 • nicole degens

  Wat hadden we nu gedacht. Vele van hen hebben alleen maar agressie en oorlog gekend, om dan nog niet te spreken van al die familie- en stam vetes, die ze uitvechten. Die komen dan getraumatiseerd naar hier en moeten hier zogezegd een normaal leven opbouwen. Het gaat onze maatschappij nog veel geduld en hulp kosten om daar terug een beetje westerse burgers van te maken.

 • Jo Bosman

  Theo Van Hoof. Bijna al deze zaken zijn gebeurd toen Francken de baas was en niet de Block. Je schiet je pijlen dus af op de verkeerde. De Block heeft de ondankbare taak om de rommel die Francken achterliet op te kuisen.