Meer dan 2.000 mensen op de been in Brussel tegen cultuurbesparingen regering-Jambon

BELGA
Meer dan 2.000 mensen, voor het merendeel verbonden aan Vlaamse cultuurhuizen, zijn afgezakt naar de Beursschouwburg in Brussel om er te debatteren over de plannen van Vlaams minister-president Jan Jambon om te snoeien in de subsidies voor de sector. Organisator Michiel Vandevelde van State of the Arts (SOTA), ook actief bij het Brusselse Kaaitheater, had het over “een desastreus beleid, dat schreeuwt om een solidaire reactie van alle mensen die begaan zijn met cultuur”.

Zaterdag raakte bekend dat de Vlaamse regering fors bespaart in de cultuursector. In de werkingssubsidies komt er een generieke besparing van 6 procent, met uitzonderingen voor de zeven erkende kunstinstellingen. Voor hen wordt de besparing tot 3 procent beperkt. De projectsubsidies zakken dan weer fors: met ongeveer 60 procent, van 8,47 miljoen euro dit jaar naar 3,39 miljoen euro in 2020. De aankondiging leidt tot heel wat verontwaardiging in de cultuursector.

Ook in Brussel. “Het is de bedoeling om deze avond mensen uit alle geledingen van de cultuursector samen te brengen met de vraag hoe we gaan reageren op de plannen van Jambon”, zegt Vandevelde. “We gaan deze avond werkgroepen samenstellen en debatteren. Er is veel volk, van directeurs van onze cultuurhuizen en theaters, tot en met de studenten die nog aan een opleiding bezig zijn in de getroffen sector. Verder zijn er ook vertegenwoordigers van de social profit-sector, die ook getroffen is. Laat de boodschap voor Jambon duidelijk zijn: we laten ons niet uit elkaar spelen.”

Vandevelde kreeg op zijn oproep duizenden reacties via Facebook. Toch waren zijn verwachtingen niet al te hoog gespannen, en verwachtte hij tussen 200 en 400 aanwezigen. De opkomst in realiteit bleek veel hoger: in de Beursschouwburg was te weinig plaats voor alle aanwezigen, van wie er velen niets anders konden dan op straat postvatten. De speeches werden beluisterd via een inderhaast gemonteerde geluidsinstallatie.

Laat de boodschap voor Jambon duidelijk zijn: we laten ons niet uit elkaar spelen

Initiatiefnemer Michiel Vandevelde

‘Meest dramatische is hakbijl in projectsubsidies’

Acteur Michael Pas vergeleek de cultuursector met het voetbal, “waar ook jaren geïnvesteerd wordt in jonge sjotters, die daarna internationaal de vruchten plukken van die investeringen. Zonder die inspanningen zouden de Rode Duivels zelfs niet bestaan”, klonk hij.

“Het meest dramatische is dat ze drastisch snoeien in de projectsubsidies”, zegt Els Opsomer, beeldend kunstenaar en mastercoördinator Fotografie van Luca School of Arts Brussel, die ooit zelf projectsubsidies kreeg voor haar werk en nu internationaal gevierd is.

“Ze maaien daarmee de basis weg van datgene dat kunstenaars nodig hebben om te kunnen experimenteren en te groeien. Projectsubsidies, die projecten ondersteunen, zorgen voor een dynamisch, levendig artistiek biotoop, dat ook een economische meerwaarde heeft. Ons kunstenlandschap is internationaal gevierd, maar niet elke jonge kunstenaar heeft zomaar toegang tot dat institutionele kader.”
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Tja, als je de hangmat en het infuus wegneemt is dat logisch. Stel je de horror van die mensen voor, ze zullen nu moeten werken voor hun geld ipv het cadeau te krijgen.

 • Tom Der Kinderen

  Het ganse land wacht vol spanning maar op 1 historische beslissing.. wanneer gaan de politici eens op zichzelf besparen?! Daar zit er veel meer vlees aan de kluif dan bij cultuur.

 • eric maier

  Vreemd genoeg krijgt de Opera en BV Vlaanderen juist meer terwijl die al 70% krijgen van alle subsidies. Het geld is weer enkel voor de rijken hun vertier. wanneer stopt het eens ?

 • Brent Van Tongerloo

  Tja iedereen moet besparen, maar toch niet de cultuursector zeker ?

 • Jaak Casteleyn

  Enkel zijn gele Vlaams getinte cultuur en subsidies voor zijn partij zijn toegelaten. Dat de meerderheid van de Vlamingen, zoals hij zegt, voor het snoeien in de Belgische cultuur gekozen hebben is ook weer eens van de pot gerukt, kijk naar hun resultaten, maar dat zijn we al gewoon van die bende hypocrieten, na 24 zal die partij in het niets verdwijnen en maar goed ook. Van de tafelschuimers Cdnv en Ovld moet men ook niet veel verwachten, die zijn er voor hun postjes.