Meer dan 2.000 geradicaliseerde moslims in België

Gilles de Kerckhove
Imagedesk / Emy Elleboog Gilles de Kerckhove
In België zijn er 500 Syrië-gangers, maar ook een groep van meer dan 2.000 geradicaliseerden. In heel Europa zijn het er 50.000. "Dat is een schatting, het kunnen er ook duizend meer of minder zijn. Maar ze stellen de veiligheidsdiensten voor een probleem", zegt Europees antiterrorismecoördinator Gilles de Kerckhove vandaag in De Morgen.

Volgens de Kerckhove is het probleem hoe te bepalen wie van hen ook potentieel gevaarlijk is. Hij betwijfelt ook of ze gederadicaliseerd kunnen worden. "Iemand die zeer radicaal is, zal bij zijn ideeën blijven. Wat je wel op zijn minst moet proberen te verkrijgen, is dat de persoon geen geweld gebruikt om die ideeën te verwezenlijken."

De Kerckhove vindt dat daar meer op ingezet moet worden in de Europese lidstaten. Zo heeft België wel een programma in de gevangenissen, maar niet in de samenleving daarbuiten. Ook pleit hij voor universitaire imamopleidingen in ons land en het mogelijk maken van een Europese islam.

In veiligheidskringen in ons land klinkt het dat voorzichtigheid geboden is bij de cijfers, aangezien het om schattingen gaat en ze niet door terdege onderzoek onderbouwd zijn. Zo is het maar de vraag vanaf wanneer een moslim geradicaliseerd is. Bij OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, valt dan weer te horen dat het die cijfers niet kan bevestigen.