Meer dan 153.000 Vlamingen wachten op sociale woning: “Overheid alleen zal het probleem niet oplossen”

Wannes Nimmegeers
Vorig jaar stonden meer dan 153.000 Vlamingen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, die Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) opvroeg. Het aantal kandidaat-huurders neemt jaar na jaar toe: in 2017 waren het er nog 135.500, in 2014 iets meer dan 120.000. Groen roept de Vlaamse onderhandelaars op om de wooncrisis aan te pakken, maar volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zal de bouw van sociale woningen door de overheid alleen het probleem niet oplossen.

Eind 2018 wachtten in totaal 153.910 mensen op een sociale woning, blijkt uit cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Dat zijn er een pak meer dan het jaar daarvoor, toen er 135.500 kandidaat-huurders op de wachtlijst stonden. In het begin van de vorige legislatuur, in 2014, waren het er iets meer dan 120.500.

De provincie Antwerpen heeft de langste wachtlijst, met bijna 54.000 kandidaat-huurders. Daarna volgen Oost-Vlaanderen, met iets meer dan 34.000 wachtenden, en West-Vlaanderen met 27.000. Vlaams-Brabant telt ongeveer 20.000 kandidaat-huurders, Limburg heeft er iets meer dan 19.000.

Het recht op wonen is een grondrecht, en het is de verantwoordelijkheid van de nieuwe Vlaamse regering om dat recht opnieuw te waarborgen

An Moerenhout (Groen)

Startnota

"Een onaanvaardbaar lange wachtlijst", vindt Groen-parlementslid An Moerenhout. "Steeds meer wachtenden komen tijdens het wachten in de armoede terecht, omdat ze de hoge huurprijs op de private huurmarkt niet kunnen betalen. Het recht op wonen is een grondrecht, en het is de verantwoordelijkheid van de nieuwe Vlaamse regering om dat recht opnieuw te waarborgen", zegt ze.

Groen roept de Vlaamse onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld op om de "alarmerende cijfers serieus te nemen" en de wooncrisis aanpakken. Maar "dat zal niet gebeuren wanneer de onderhandelaars de voorstellen uit de startnota van (N-VA-voorzitter, red.) Bart De Wever overnemen", waarschuwt Moerenhout. In de nota benadrukt De Wever de nood aan renovatie van sociale woningen, maar voor Groen moet er vooral extra aanbod komen. De partij ziet ook heil in een huurtoelage voor sociale kandidaat-huurders.

CBO-formule

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zal de bouw van bijkomende woningen door de overheid alleen het probleem niet oplossen. De organisatie pleit voor een gamma van maatregelen waarbij de privésector en de overheid complementair zijn.

Wil de nieuwe regering nog in de komende vijf jaar tastbare resultaten kunnen voorleggen, dan is volgens de VCB is de meest geschikte aanpak de CBO-formule (“constructieve benadering overheidsopdrachten”). In deze formule stellen privé-actoren projecten voor en brengen de grond in. Een CBO komt sneller tot resultaten dan de klassieke formule voor sociale woningbouw. Bovendien is een CBO is een kans om tot kernherwaardering te komen. Deze formule staat toe functies te mengen in een project: woningen maar ook commerciële ruimten en dienstengebouwen die marktconform aangeboden worden.
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kat VDale

  Ik woon in een wijk met sociale woningen (huizen) en voldoende openbaar vervoer. Nagenoeg alle huurders hebben een wagen... Als je alle kosten voor een wagen kan betalen dan kan je toch zeker huren op de privémarkt. Dat is voor mij een echt raadsel : wij huren ook een sociale woning maar kunnen net alle noodzakelijke rekeningen betalen; voor de rest is het financieel echt puzzelen... Het inkomensbarema drastisch verminderen zou vast en zeker een massa broodnodige sociale woningen vrij maken.

 • Frank Van den Bulck

  Controleer eerst eens al die zogenaamde "migranten" allerhande die hier al jaren op ons kap leven, en het vertikken van zich aan te passen, integendeel !

 • Kenny Van den Plas

  Onze eigen mensen die het echt nodig hebben staan jaren op een wachtlijst... Nieuwe Belgen komen hier en hebben binnen de 2 maand een huis ter beschikking en is een grote kuis houden in wie het nodig heeft of niet zou ook wel eens mogen.. Ik weet zo een wijk zijn waar sociale woningen staan met een mobilhome en een dikke wagen op de oprit. Dit kan en mag zo maar ... Welkom in België

 • Gino Denil

  Mooi ook de tegenstrijdigheden die ontstaan door hun domme criteria. Werkloos en je verhuist naar een andere provincie om tegen een laag loon toch werk te aanvaarden. En geen recht meer op een sociale woning. Werkloze allochtoon van de derde generatie. Dan heb je ondertussen wel een band met de stad waar je woont.

 • Pierre Bonte

  Geen werk,je kan geen huis huren,oke,nu geen huis en je krijgt geen werk,leuk he belg zijn,nu straks clochard?