Meer dan 150.000 Vlamingen op wachtlijst sociale woning

ANP
In 2019 stonden er 153.321 Vlamingen op de wachtlijst voor een sociale woning, zo blijkt vandaag uit cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als het jaar voordien. 

De wachtlijsten voor een sociale woning vertonen al jaren een stijgende lijn. Waar er in 2014 iets meer dan 120.000 Vlamingen op een wachtlijst stonden, steeg het aantal in 2017 tot 135.500 en in 2018 tot 153.910 mensen.

Oppositiepartij Groen concludeert dat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) er niet in slaagt het tij te keren. "Ondanks de investeringen van de voorbije jaren blijft het aantal Vlamingen dat jarenlang op een sociale woning moet wachten en vaak in armoede terechtkomt, onaanvaardbaar hoog", stelt parlementslid An Moerenhout.

Moerenhout vraagt dat de Vlaamse regering de mensen op een wachtlijst beter ondersteunt. "Vandaag ondersteunt de minister de Vlamingen op een wachtlijst pas na 4 jaar met een huurpremie. Dat is veel te laat. Het is opvallend dat steeds meer steden niet meer wachten op de minister en zelf maatregelen nemen."

De provincie Antwerpen telde vorig jaar het hoogste aantal mensen op een wachtlijst: 52.989. Nadien volgt Oost-Vlaanderen met 34.024 en West-Vlaanderen met 27.056 wachtenden. In Limburg wachten 18.126 mensen op een sociale woning. Vlaams-Brabant telt het laagste aantal met 16.921 wachtende Vlamingen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Walter Decock

    Verplicht al de huurders die eigenlijk geen recht meer hebben op een sociale woning te verhuizen en er zal al heel wat vrij komen.

  • Johan Vervaeck

    De private huurmarkt kan niet meer beantwoorden aan de vele verzuchtingen, dus zal de overheid ervoor moeten zorgen dat iedereen in een goed geïsoleerde en moderne woning kan wonen, kunnen betalen of niet. Mogelijks kan de volgende regering nog de belastingen op verhuurde eigendommen verhogen en dan zullen er gauw 500 000 wachten op een sociale woning van de overheid.

  • Annie Broeckx

    Als er steeds meer mensen blijven komen zal het nooit opgelost geraken,en hoeveel van die 153000 hebben er recht op ?Hoe kunnen de groenen het rijmen,ze willen een betonstop maar tegelijker tijd voor 153000 huizen beton.