Meer dan 1 op de 4 Vlamingen klopt overuren die niet vergoed worden

Meer dan een kwart van de werknemers wordt niet vergoed voor die extra prestaties.
thinkstock Meer dan een kwart van de werknemers wordt niet vergoed voor die extra prestaties.
Zowat vier op de tien werknemers krijgen niet genoeg tijd om hun taken te voltooien en presteren daardoor overuren.  Meer dan een kwart van de werknemers wordt niet vergoed voor die extra prestaties. Dat is gebleken uit een onderzoek van hr-bedrijf Protime bij meer dan 1.000 werkende Vlamingen. 

Voor 39 procent van de ondervraagden is de termijn die ze krijgen om hun taken af te werken vaak onrealistisch, en moeten ze daardoor 's avonds of in het weekend overuren kloppen, zo meldt Protime. Meer dan een kwart van de werknemers krijgt voor die extra werkuren niets terug, 22 procent krijgt de overuren wel uitbetaald, en voor 50 procent worden de overuren in extra verlofdagen uitbetaald.

"Werknemers die systematisch overuren kloppen, maken kans om vroeg of laat tegen hun grenzen aan te lopen", zegt Peter s'Jongers, CEO van Protime. "Hun werk-privébalans is dan uit evenwicht omdat ze zichzelf niet de nodige tijd gunnen naast het werk."

Ruim 40 procent van de werknemers wil ook meer inzicht krijgen in zijn tijdsbesteding op het werk. Van de respondenten gaf een op de vijf aan dat hun aanwezigheid of gepresteerde uren zelfs niet worden geregistreerd. In Franstalig België vindt meer dan de helft van de werknemers (54 procent) dat ze niet genoeg tijd krijgen voor hun taken, en krijgt 23 procent geen vergoeding voor de gemaakte overuren.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc De Vos

  @ Coen Hogervorst: Bij jullie in Nederland hebben ze daar precies last van.

 • Bert Jonckheere

  @Coen Hogervorst: dat zijn ambtenaren ;-)

 • Peter Janssen

  Niemand werkt gratis dus waarom zouden werknemers dan wél gratis overuren moeten doen?@coen:werkgevers zouden nog liever hebben dat er níet gegeten zou mogen worden? Werkgevers vergeten dat hun werknemers hun winst genereren,behandel je werkvolk goed en gun ze ook wat, dan krijg je dat dubbel als winst door inzet en motivatie terug maar dat snappen keuterboerkes nog altijd niet.

 • Albert Hendrix

  Dat zijn dan zotten en als zij dat goed vinden;zou de vakbond er tegen moeten optreden maar die zullen het te druk hebben met het milieu

 • Bertrand Janses

  Bij mij op het werk kon men overuren maken, maar ze mochten NIET uitbetaald worden door de "vakbond"! Hun redenering: als er meer dan de normale uren nodig waren dan was er werk genoeg om extra personeel aan te werven!!!