Meer dan 1 op 10 Belgen tussen 25 en 35 wil geen kinderen

ANP XTRA
Meer dan 1 op 10 Belgen tussen 25 en 35 jaar wil liever geen kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel bij bijna 2.000 landgenoten. Vooral bij mannen is de kinderwens vaker afwezig: 16 procent van hen zegt geen kinderen te willen, tegenover 11 procent van de vrouwen in die leeftijdscategorie.

VUB-onderzoekers Mark Elchardus en Petrus te Braak bevroegen 1.951 Belgen tussen 25 en 35 jaar voor hun onderzoek. Zowat 13 procent van hen wil geen kinderen, 16 procent van de mannen en 11 procent van de vrouwen. Gemiddeld wil 7 procent van de Europese mannen geen kinderen, tegenover 5 procent van de vrouwen. Belgen scoren dus een pak hoger. 

Carrière

Verschillende factoren spelen daarin een rol, ontdekten de onderzoekers. Zo geeft 20 procent van de laaggeschoolden aan geen kinderen te willen, tegenover 11 procent van de Belgen met een diploma hoger onderwijs. Ook een drukke carrière heeft een impact op de gezinsplanning: wie het werk als 'zeer belangrijk' bestempelde, gaf dubbel zo vaak aan geen kind te willen dan wie het werk minder belangrijk vindt (18 tegenover 9 procent). 

Toch speelt ook de relatiestatus een rol: van alle alleenstaanden wil een kwart geen kinderen, vier keer zoveel als bij Belgen met een vaste relatie. Ook mensen met gezondheidsproblemen zijn minder geneigd om aan kinderen te beginnen.

"Niet altijd vrijwillige keuze"

"Het onderzoek toont aan dat kinderen willen niet altijd een vrijwillige keuze is", licht onderzoeker Petrus te Braak toe. "Omgevingsfactoren zijn bepalend en daarom is het best mogelijk dat millennials met een lagere sociaaleconomische status en opleiding in andere omstandigheden wel een kinderwens zouden hebben. Indien de omstandigheden optimaal zijn, wil slechts 6 procent van de jongvolwassen Belgen kinderloos blijven", klinkt het.

Op woensdag 1 augustus is het 'International Childfree Day', de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor mensen die er bewust voor kiezen kinderloos te blijven.
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kim Op de Beeck

  Ja en dan? Is het soms bij wet verplicht om kinderen op de wereld te zetten

 • stavros kanakaris

  @raf peeters, ....en met 40 gaan ze opeens hun ouderinstinct ontdekken en (alweer) klagen dat ze geen kinderen meer kunnen krijgen, alsof dat een recht en geen biologische gunst is; verongelijktheid alom. Dan maar in vitro, betaald uiteraard door de gemeenschap.

 • Hilde Eykens

  Ze hebben groot gelijk, welke toekomst hebben de kinderen die nu geboren worden nog, als ik terug moest beginnen zou ik er ook geen meer nemen, en kleinkinderen zullen er ook niet komen, kan ze geen ongelijk geven.

 • raf peeters

  Men wil gewoon geen kinderen omdat ze de verantwoordelijkheid niet aankunnen en met 35 zijn ze vandaag nog kind en blijven kind,de tijd dat je vanaf je 10 jaar al volop meedraaide in een gezin is ver zoek(schoenen poetste ,aardappelen schillen ,kamer zelf poetsen enz enz)kan niet meer volgens sommigen ,wel mis

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Die kinderen gaan uw pensioen betalen. Good luck.