Meer dan 1.200 agenten vallen binnen bij bende autodieven: 200 huiszoekingen, meer dan 30 arrestaties

Inval van agenten bij autodieven aan de Ninoofsesteenweg in Roosdaal.
Mozkito Inval van agenten bij autodieven aan de Ninoofsesteenweg in Roosdaal.
Op verschillende plaatsen in het land is er een grote politieactie geweest bij leden van een beruchte autobende. Meer dan 1.200 agenten waren betrokken bij de actie waarbij een 200-tal huiszoekingen werden uitgevoerd. Dat is uitzonderlijk veel. Volgens het federaal parket gaat het om één van de grootste politieoperaties van de laatste 20 jaar. Meer dan 30 personen zijn opgepakt.

Er vonden ongeveer tweehonderd gelijktijdige huiszoekingen in België plaats, voornamelijk in het Brussels gewest, Vlaams-Brabant en Henegouwen. Het gaat om een bijzonder omvangrijke actie, die de tussenkomst van min of meer 1.200 politieagenten van de federale politie en de betrokken lokale politiediensten vereiste, zegt het parket.

De tussenkomst werd geleid door de federale gerechtelijke politie van Brussel. Er werden drones gebruikt, evenals twee helikopters. De speciale interventie-eenheden van de federale politie kwamen ter versterking tussenbeide.

Hulp van Franse gendarmerie

Ook de Franse gendarmerie nam deel aan de actie rond zeven sites in de nabijheid van de Belgische grens. “Meer dan dertig personen werden van hun vrijheid beroofd en voorgeleid voor de onderzoeksrechter. De meeste bendeleden komen uit het oosten van Europa, vaak Roma’s”, zegt het parket nog.

“De verdachten worden verdacht feiten van oplichting en criminele organisatie”, meldt het federaal parket. “Het gaat voornamelijk over vermeende oplichtingen in verband met de verkoop van voertuigen via het internet. De organisatie zou op het Belgisch grondgebied honderden slachtoffers hebben gemaakt. Soms werd er gebruik gemaakt van bedreigingen of zelfs van geweld.”

Betaald met app of vervalste overschrijving

De daders gingen daarbij veelal op dezelfde manier te werk. Ze namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden de wagen met een app op hun smartphone, of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen, en de auto was naar het buitenland verscheept.

De opgepakte verdachten zullen nu voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter.

Mozkito
Mozkito
Mozkito
Mozkito
Mozkito
Mozkito
Mozkito18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • karl van dyck

  We zullen de Burger eens een goed gevoel geven en laten zien dat het in Belgie allemaal op wieltjes draait( zonet voor de verkiezingen).Zullen ze in Brussel gedacht hebben,zonet voor de verkiezingen. Die Roma - bendes gaan hier de gevangenis al lachend binnen. Opvang & Proces voor die gasten loopt in de miljoenen euro,s. En WIJ...WIJ blijven dit ALLEMAAL pikken,hoelang,dat is de vraag nog ?

 • chris eeckhout

  Uitstekende beslissing. Na zoveel honderden klachten van de slachtoffers , werd er gelukkig ingegrepen, vooral dat het milieu waarin de dader(s) vertoeven vermoedelijk geen onbekenden zijn van /of afstammelingen van hun illustere voorgangers met een degelijk gerechtelijk palmares.

 • Leopold Vanhoof

  Er zullen toch niet genoeg rechters zijn om ev. 'n veroordeling uit te spreken. Dus ze blijven ongestraft als ze beloven niet te vluchten. En zo kunnen ze verder "werken".

 • Isabelle De Vos

  Daar zijn dan precies wel genoeg mensen voor. 1200 agenten voor 30 arrestaties. Ze zouden hen beter met bescherming van mensen bezig houden ipv met materiële zaken. En gekken die vrij rond lopen in het oog houden of beter opsluiten.

 • Marc De Vos

  De criminelen de gestolen auto’s laten terugverdienen door gemeenschapswerk. Ik gun ze niet om te niksen in de cel ( als ze daar uberhaupt gaan terechtkomen)