Meer dan 1,2 miljard euro aan boetes nog niet betaald

Het gaat onder meer om verkeersboetes, maar ook over boetes bij inbeslagnames en gerechtskosten.
BELGA Het gaat onder meer om verkeersboetes, maar ook over boetes bij inbeslagnames en gerechtskosten.
De Belgische staat heeft momenteel voor 1,221 miljard aan boetes en verbeurdverklaringen niet geïnd. In 2018 was dat 1,05 miljard euro. Dat schrijft La Libre Belgique. Een woordvoerster van de federale overheidsdienst Financiën bevestigt de cijfers.

Momenteel staan er nog 735.000 boetes open. Het gaat om onder meer kleine en grote verkeersboetes, boetes bij inbeslagnames en gerechtskosten. De inbeslagnames wegen zwaar door en zijn in totaal goed voor 200 miljoen euro.

De strafrechtelijke boetes worden geïnd door de overheidsdiensten Financiën en Justitie. Sinds 2016 is iets minder dan 240 miljoen euro gerecupereerd.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Als je een factuur niet betaalt komt er een "verwijl-intrest" bij, wat dat betekent staat er niet bij, maar het klinkt 'officiëler"...dus aan de wanbetaler 10 of 20% bijrekenen of een afbetalingsplan regelen.....was dat geen Waalse politicus die 10 euro afbetaalde op een som van (met veel nullen) dat was in de partij beslist, weet niet meer wie, dus die betaalde enkel zijn interesten af, onder goedkeuring van die partij.

 • William Van den Berghe

  Lang leve de straffeloosheid, er is geen plaats in den bak of onder de 3 jaar riskeert men toch niks en boetes vertikt men te betalen, allemaal zonder gevolgen.

 • Erwin Vandriessche

  Het zijn voornamelijk boetes van buitenlandse voertuigen van wie men de identiteit niet kan achterhalen, desondanks EU overeenkomsten! Dat komt ervan als je jaknikker België bent binnen de EU!

 • anna vandenberg

  In België weten ze heel goed wie de mensen zijn waar ze de centen moeten halen, ik ken in mijn familie niemand met een openstaande boete, zelfs geen parkeerboete. Betaal je niet krijg je binnen de kortste keren een aanmaning of moet je voor de rechtbank verschijnen, je heb er nooit een verhaal tegen. Zoals mijn dochter die in Brussel over een witte meet geduwd werd door een vrachtwagen en een zware boete kreeg en strafblad omdat ze het betwiste dat ze de overtreding opzettelijk gemaakt had.

 • DIRK RASSCHAERT

  Ging dit niet rechtstreeks met de belastingen geregeld worden? Dus deze overtreders betalen ook geen belastingen?