Meer dan 1.000 leerlingen manifesteren voor behoud Grieks in middelbaar onderwijs

Meer dan duizend leerlingen manifesteren vandaag in Gent. Ze vrezen dat het van Grieks langzaam maar zeker zal verdwijnen.
BELGAONTHESPOT Meer dan duizend leerlingen manifesteren vandaag in Gent. Ze vrezen dat het van Grieks langzaam maar zeker zal verdwijnen.
In Gent verzamelen meer dan duizend leerlingen uit het middelbaar onderwijs vandaag om het belang van het taalvak Grieks te onderstrepen. "We vrezen dat Grieks langzaam maar zeker zal verdwijnen", klinkt het. Ze krijgen de steun van strafpleiter Jef Vermassen.

"We hopen de definitieve dood tegen te houden van de nog lang niet dode taal die het Grieks is", zegt de organisatie van de 'Dag van het Grieks'. Het is de vierde keer dat de Dag van het Grieks wordt georganiseerd. Waar voordien de leerkrachten werden uitgenodigd, worden dit jaar voor het eerst ook de leerlingen Grieks (van het tweede jaar van de eerste graad en de tweede en de derde graad) uitgenodigd. Ze nemen deel aan activiteiten als een quiz waarbij leerlingen hun kennis van de Griekse taal en cultuur kunnen testen en een zoektocht naar "De slimste Griek van Vlaanderen". 

Deze trekt de manifestatie naar de Gentse stadshal voor een slotevenement. Daar zal ook strafpleiter Jef Vermassen het opnemen voor het Grieks. 

Bij GO! duizendtal minder inschrijvingen in tien jaar tijd

Bij het gemeenschapsonderwijs GO! waren er tussen het schooljaar 2004-2005 en het schooljaar 2013-2014 welgeteld 683 minder inschrijvingen voor Latijn en 264 minder inschrijvingen voor Grieks. Samengeteld gaat het over 951 minder leerlingen voor de twee klassieke talen in tien jaar tijd in het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Dat blijkt uit de statistieken van GO!.

In het schooljaar 2004-2005 waren er nog 5.367 inschrijvingen voor het vak Latijn. Die kwamen van leerlingen die gekozen hadden voor de richtingen Latijn, Latijn-Moderne talen, Latijn-Wetenschappen, Latijn-wiskunde en Latijn-Grieks. In het schooljaar 2013-2014 waren het er nog 4.680.

Voor het vak Grieks waren ze in het jaar 2004-2005 nog met 790 en in 2013-2014 nog slechts met 526 leerlingen die kozen voor Grieks, Grieks-Latijn, Grieks-Moderne Talen, Grieks-wetenschappen en Grieks-wiskunde.

In de loop van het decennium was er voor beide "dode" talen maar twee keer een lichte verhoging met enkele tientallen leerlingen, maar veel vaker - acht keer - was er een daling, die eerder in de honderdtallen dan in de tientallen liep. 

BELGAONTHESPOT
BELGAONTHESPOT14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN DESSEL

  Willen die ook het gebruik van de ossenwagen, flambouw en tondeldoos promoten ? Waarmee sommigen zich toch kunnen amuseren ! Laat het gezegd zijn door een "slachtoffer" dat vroeger van zijn ouders tegen heug en meug "Latijnse" moest doen, Daarmee weet ik wel dat "coitus interruptus" in het Vlaams wil zeggen "voor het zingen, de kerk uit"

 • Eida Lam

  Christine, dan zou je moeten weten dat hij "dappersten aller Galliërs" heeft gezegd, ipv "zijn tegenstanders" en in zijn juiste context: Hij zei dat omdat hij vond dat het hen aan alle vormen van beschaving ontbrak en bijgevolg ook niets anders konden dan gewelddadig en aggressief reageren. Context is alles.

 • Christine Laevers

  Erwin Werwaarts : Ja, en Julius Caesar schreef dat de Belgen de dappersten waren van zijn tegenstanders. En ik, naïeve lerares geschiedenis, herhaalde dat tot ik meer achtergrondinformatie opzocht. Caesar werkte aan een politieke carrière en hij had duchtige tegenstanders nodig. Uiteindelijk was het gewoon genocide en zatte vechtende Belgen en slavernij te voet op de heirbanen tot in Rome als oorlogsbuit. Altijd oppassen met geschiedschrijving. Dankzij Latijn- en oud-Griekse studie.

 • Mark Wijgers

  Proficiat voor deze Gemotiveerde leerlingen, die echter niet of zelden worden gehoord. Dagdagelijks gaat het in de pers en politiek wel over zij die ons onderwijspeil steeds verder naar beneden halen.

 • Fredien Vandervekens

  Waarom zouden Grieks en Latijn "moeten" verdwijnen. Onze cultuur is er, grotendeels, door opgebouwd. Ons onderwijs scoort (de) hoog, voor de student (e) die "wil" studeren. Is steeds de "basis" geweest voor het "welslagen" in hogere studies. Wil de "hedendaagse onderwijs-expert" het (omwille van) vervangen door "klassiek" Arabisch en Berbers ? Of het Ftt (fuck the teacher) "vocabulaire" ?