Meer dan 1.000 dealers van straat geplukt in Antwerpen

thinkstock
Sinds de start van de Antwerpse war on drugs heeft de politie in Antwerpen meer dan 1.000 dealers van straat geplukt. "Er worden op dit moment maandelijks gemiddeld tachtig drugshandelaren opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) vandaag in de Gazet van Antwerpen. De strijd tegen druggebruikers en drugdealers startte op 1 september vorig jaar.

Het overgrote deel van de verdachten belandt ook effectief in de cel. "Exacte cijfers heb ik niet, maar het overgrote deel van de verdachten wordt ook effectief aangehouden", zegt Ken Witpas, drugsmagistraat en woordvoerder van het Antwerpse parket.

Door het groot aantal arrestaties stijgt ook het aantal processen in de rechtbank. "De voorbije maand hebben we negentig slotvorderingen opgesteld", zegt Witpas. "Dat zijn negentig drugsonderzoeken die werden afgesloten met het oog op vervolging voor de rechtbank." Daarnaast is ook het aantal doorverwijzingen naar de hulpverlening meer dan verdubbeld, van 44 naar 99.

Procedurefouten
Niet alle dealers belanden echter in de cel. Gisteren nog moest de correctionele rechtbank van Antwerpen een 46-koppige drugsbende vrijspreken op basis van een procedurefout. Niet alle telefoontaps waren immers rechtsgeldig. De beklaagden huppelden na de zitting luid juichend naar buiten.