Meer dan 1.000 asielzoekers in de rij bij Vreemdelingenzaken in Brussel

Het aantal vluchtelingen die bij de Dienst Vreemdelingenzaken graag een asielaanvraag zouden indienen, bereikte vandaag een recordaantal.
PHOTO_NEWS Het aantal vluchtelingen die bij de Dienst Vreemdelingenzaken graag een asielaanvraag zouden indienen, bereikte vandaag een recordaantal.
Om en bij de 1.000 asielzoekers zouden er vanmorgen in de rij gestaan hebben voor de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Dat meldt Le Soir op basis van cijfergegevens die ze doorkregen van de lokale politie. Vijfhonderd onder hen kregen al een doorverwijzing naar een van de volgende dagen.

De voorbije weken liep het elke dag al storm bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel: de rijen vluchtelingen die graag asiel in ons land zouden aanvragen, worden steeds langer. Vandaag bereikte het aantal wachtenden in rij echter een recordaantal: maar liefst duizend asielzoekers stonden er - nog voor de opening van het kantoor - al aan te schuiven. De meeste onder hen arriveerden bovendien al behoorlijk vroeg: "tussen vijf en zes uur vanmorgen", zegt Dominique Ernould woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken aan Le Soir.

Recordaantal

"Omdat onze kantoren tijdens het weekend gesloten zijn, is maandag altijd een drukke dag, maar vandaag is er sprake van een absoluut recordcijfer." Dat het aantal wachtenden in rij vandaag zulke extreme hoogtes bereikt, zou wel eens te wijten kunnen zijn aan het feit dat DVZ er op het einde van vorige week voor het eerst niet in slaagde de achterstand van het begin van de week weg te werken, waardoor ze al een deel van de mensen moest doorverwijzen naar deze maandag. 

Wie vorige vrijdag geweigerd was, kreeg samen met de gezinnen met kinderen, de zieken en de ouderen voorrang op de andere asielzoekers. In totaal gebeurden 214 inschrijvingen, wat door het grote aantal families goed is voor 260 mensen. Daarmee had de Dienst opnieuw haar maximumcapaciteit voor de dag bereikt.

Vorige week slaagde DVZ er voor het eerst niet in de achterstand van het begin van de week weg te werken

Doorverwijzing

De andere ca. 500 wachtenden kregen een oproep om dinsdag (200 personen), woensdag (200 personen) of donderdag (60 personen) terug te komen. Op die manier houdt de dienst plaats om elke dag de meest kwetsbare nieuwkomers voorrang te geven. 

Op dinsdag 1 september komen vier extra personeelsleden het team aan de wachtzaal van DVZ versterken. Tijdens de ministerraad van vorige vrijdag werd nog een totaal van 60 tot 70 nieuwe krachten toegezegd, waarvan een groot deel voor de wachtzaal, maar zij moeten eerst nog aangenomen worden en zullen niet meteen inzetbaar zijn.