Medicijnen zonder voorschrift bij ons vaak duurder dan elders in Europa

Screenshot
Met transport heeft het niets te maken, maar medicijnen die je niet op voorschrift koopt, kosten bij ons vaak meer dan elders in Europa. Soms zelf veel meer, volgens Test Aankoop. De consumentenorganisatie vergeleek tien voorschriftvrije tabletten en crèmes in acht Europese landen.

Veel heeft te maken met feit dat de producten bij ons enkel bij de apotheek te koop zijn en niet bij de drogist bijvoorbeeld. Geen concurrentie dus die de prijs omlaag haalt. Bovendien zijn er ook de prijsafspraken. Test Aankoop pleit ervoor om de prijzen op Europees niveau te regelen.

De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) geeft toe dat er grote prijsverschillen bestaan. Maar zegt dat een en dezelfde prijs in heel Europa niet kan. “Het is een stevige uitdaging voor het beleid”, zegt Lieven Zwaenepoel van de APB. “Een gelijke prijs in heel Europa lijkt me dan ook niet voor morgen”, klinkt het. 
106 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  pijnstillers, neusspray, daktacort poeder voor in de sportschoenen, ... wij kopen het de laatste jaren over de grens - en vele andere dingen ook. Ik wil dat wanneer ik de hoogste belastingen van de wereld betaal, dat daar iets tegenover staat. Hier in Belgie is dat niet voldoende, integendeel, plichten en lasten stijgen, rechten en voordelen dalen. Ik moet dat gewoon compenseren, ik wil niet de hele dag rondlopen met het gevoel dat ik continu belazerd word, daar word ik depri van.

 • Freddy De Vos

  Bijna alle medicatie is op doktersvoorschrift! Dus, moet ik eerst naar de dokter gaan en daar nog eens betalen (terwijl, ik weet welke medicatie ik nodig heb).

 • Emi De graeve

  Zonet over de Duitse grens eens serieus inkopen gaan doen om de huisapotheek aan te vullen. Daarbij nog eens (goedkoper) gaan tanken en naar de verfwinkel geweest. (sommige producten zijn tot 3X goedkoper dan in Vlaanderen...) . Daarna ne koffie gaan drinken met een goed pateken voor nog geen 3 euro. Nergens parkeerproblemen of geur aan de kassa's.

 • raf janssens

  als ik 18 was kon je met 100 frank een avondje uit gaan .nu kom met met dat bedrag nog niet het dorp uit met het open baar vervoer .zelfs met 100 euro kom je niet ver .das wel 4000 ballen hé

 • Dirk Vregels

  Een artikel schrijven over wat goedkoper is in Belgie zal een lege bladzijde opleveren. Maar kijkende naar het fors toenemende aantal Belgen die alle boodschappen over de grens doen zegt mij dat de politiek in hun eigen voet heeft geschoten.