Medicijn remdesivir op Europees niveau toegelaten voor behandeling van coronavirus: “Belangrijke stap”

Illustratiebeeld, remdesivir.
EPA Illustratiebeeld, remdesivir.
De Europese Commissie heeft vandaag een voorlopige marktautorisatie verleend aan remdesivir. Het is het eerste medicijn dat op Europees niveau wordt toegelaten voor de behandeling van Covid-19.

“Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen het coronavirus. Minder dan een maand na de indiening van de aanvraag hebben we deze toelating verleend. Dit toont de Europese vastberadenheid om snel te schakelen wanneer nieuwe behandelingen beschikbaar worden”, verklaarde eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides.

Versnelde procedure

De toelating van remdesivir komt er via een versnelde procedure. Vorige week had het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) een positief advies afgeleverd voor de behandeling van Covid-19-patiënten met het geneesmiddel. Na goedkeuring van de lidstaten kon de Europese Commissie vrijdag groen licht geven. Normaliter neemt die hele procedure meer dan twee maanden in beslag.

Voorlopig

Het gaat wel om een voorlopige marktautorisatie. Die regeling maakt het mogelijk om sneller toegang te bieden tot nieuwe medicijnen “die tegemoetkomen aan een onvervulde medische behoefte”. In zo’n gevallen kan het EMA op basis van minder volledige informatie een medicijn voor toelating aanbevelen indien de voordelen groter zijn dan de nadelen. Het EMA raadt het gebruik aan voor behandeling van Covid-19-patiënten ouder dan twaalf jaar die extra zuurstof nodig hebben.

Veelbelovend

Remdesivir, ooit ontwikkeld voor de behandeling van ebola, wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende geneesmiddelen voor ernstige coronasymptomen. Studies hebben aangetoond dat het de ziekenhuisopname bij Covid-19 kan verkorten. 

De doeltreffendheid blijft echter onzeker. Een Chinese wetenschappelijke studie bijvoorbeeld toonde geen voordelen aan. Er zijn ook geen bewijzen dat remdesivir overlijdens kan vermijden. De Wereldgezondheidsorganisatie wil de komende weken een analyse van de lopende studies publiceren.

Zet van de Verenigde Staten

De Europese Commissie onderhandelt intussen wel al met producent Gilead Sciences om voldoende dosissen van het medicijn te reserveren voor de lidstaten. Dat raakte bekend nadat de Verenigde Staten hadden aangekondigd dat ze zowat de volledige productie van de komende maanden hadden aangekocht.

Lees ook: VS kopen voorraad remdesivir op, een voorproefje van de strijd (+)

REUTERS5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Di Scarpa

  Toelating geven voor een geneesmiddel dat er de eerste maanden niet zal zijn want USA heeft volledige stock opgekocht. Pfff...

 • Hugo Hechtermans

  Nu zowat alle voorraad door USA is opgekocht, schiet Europa wakker, alert als ze daar zijn...

 • Filip Berth

  Wat voor zin heeft dit als Trump reeds alles heeft opgekocht?

 • Guido Ceuleers

  Dit bewijst nog eens dat de EU niet werkt. Trump heeft reeds gans de voorraad v/h medicijn opgekocht,welk nut heeft deze beslissing dan nog ?

 • Piet Deroover

  Nu het 'medicijn' nog kunnen aankopen of onder licentie produceren in de EU. Wie gaat dan met de productie lopen ? Frankrijk en Duitsland ?