Medewerker van Michael Freilich (N-VA) filmde besloten diplomatieke zitting met Palestijnen: “Intimidatie”

N-VA-Kamerlid Michael Freilich
BELGA N-VA-Kamerlid Michael Freilich
Begin november filmde een parlementair medewerker een diplomatieke zitting achter gesloten deuren met onder meer Palestijnse ngo’s. Dat gebeurde op vraag van N-VA-Kamerlid Michael Freilich. Dat schrijft De Morgen. Critici beschuldigen het Kamerlid van intimidatie.

Het ging om de Belgisch-Palestijnse vergadering van de Interparlementaire Unie (IPU) waarbij enkele Palestijnse ngo’s en een iemand van Dokters van de Wereld werden uitgenodigd om te praten over de moeilijke situatie in Palestina. Ook N-VA-Kamerlid Michael Freilich was aanwezig en vertegenwoordigde ons land.

Ook al ging het om een zitting achter gesloten deuren, Freilich wilde het gebeuren toch filmen. Volgens verscheidene bronnen gebeurde dat “heimelijk”. Eenmaal men de opnameapparatuur toch opmerkte, werd aan Freilichs parlementair medewerker gevraagd om die op te bergen. Dat zou ook te lezen staan in een nota die de juridische diensten van de Kamer opstelden. De naam van Freilich, die van zijn medewerker evenmin, wordt daar echter niet in genoemd. 

Israëlische zaak

Freilich, voormalig hoofdredacteur bij het blad Joods Actueel, staat bekend als een voorvechter van de Israëlische zaak. Daarom reageren critici ontzet op het feit dat hij aanwezig was op een diplomatieke vergadering met Palestijnse organisaties én die vergadering filmde. Dit kan echt niet”, reageerden talrijke parlementsleden na een rondvraag. Volgens Wouter De Vriendt (Groen) gaat het zelfs om “intimidatie”. 

Freilich zelf beweert dat de beelden bestemd waren voor sociale media. Nadat hij op zijn vingers werd getikt, zou hij zijn medewerker gevraagd hebben om de beelden te wissen. In een video op sociale media spreekt hij van een laag-bij-de-grondse aanval op hem “en op heel de Joodse gemeenschap”.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Charlotte De greef

  Wat gebeurt daar dat persé niet gefilmd of bijgewoond mag worden?! Moet men dáár eens niet naar kijken?

 • Leo Kaya

  NVA is zeer zelden te vertrouwen. Alle middelen zijn goed om de eigen agenda door te drukken. Vlaams Belang is op dit vlak hetzelfde. En blijkbaar denkt de meerderheid van de Vlamingen daar ook zo over. De toekomst ziet er voor Vlaanderen echt niet goed uit.

 • Diane Bernaerts

  Jules: Vermits Freilich aanwezig was en zelfs ons land vertegenwoordigde, denk ik niet dat daar geholpen werd met "persoonlijke oorlogjes en terrorisme". Wat ik wel absoluut niet begrijp, is waarom net een rabiate zionist als Freilich gekozen werd om ons land te vertegenwoordigen in een vergadering met Palestijnse ngo's.

 • Marc Van der Vloedt

  Mij werd altijd vertelt dat de democratie ondermijnt wordt door het "gele gevaar" *, * Dat gevaar/gele komt evenwel van lafaards/verraders/fascistoïde elementen/ondermijnende logeventen/drinkende en snuivende feestvierders op de kap van een (ander/onderdrukt) volk.

 • Jules Vermeers

  Als zulke vergaderingen het daglicht niet mogen zien, wat helpen ze daar feitelijk persoonlijke oorlogjes, terrorisme en dat allemaal met onze centen!!!!