Mechelse scoutsleider die herkend werd in reportage Schild & Vrienden blijft actief

Screenshot over de Panoreportage rond Schild & Vrienden.
VRT-Pano Screenshot over de Panoreportage rond Schild & Vrienden.
In de veelbesproken "Pano"-reportage over Schild & Vrienden werd een scoutsleider uit Mechelen herkend. Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft na een gesprek met hem en onder meer ook de pedagogische staf beslist dat er geen direct risico is op schade. "We hebben niet de indruk dat er hoogdringend een beschermende maatregel nodig is", aldus Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Uit de reportage bleek dat het publieke discours van Schild & Vrienden, dat zich voordoet als een rechts-conservatieve beweging, sterk verschilt van wat de leden met elkaar delen in geheime chatgroepen. Er werden beelden getoond van hoe Schild & Vrienden-leden, in een gesloten groep, racistische antisemitische berichten hadden gedeeld.

Geen deel van kern

Ouders herkenden de Mechelse scoutsleider in de beelden van de reportage. Uit het gesprek met de scoutsleider is echter gebleken dat hij geen deel uitmaakt van de 'inner circle' waarvan sprake. "Hij neemt afstand van de feiten en maakt alleen zijdelings deel uit van de vriendenkring", zegt Van Reusel. Hij benadrukt wel dat er naar de groep toe extra aandacht gaat naar begeleiding, normen en waarden en groepscultuur.

Scouts en Gidsen Vlaanderen blijft de situatie ook opvolgen en "heeft er het volste vertrouwen in dat deze begeleidingsploeg zelf verder waakt over de normen en waarden in de groepscultuur. Dat is een basisvertrouwen dat essentieel blijft binnen het jong vrijwilligerswerk van een jeugdbeweging. Maar mild zijn ten opzichte van jongeren die een fout inzien, doet er geen afbreuk aan dat wij discriminatie, racisme of seksisme streng veroordelen."
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Pollet

  bent u op de hoogte van de achterkamer politiek ? geheime vergaderingen ? geheime afspraken waar wetten uit voortvloeien

 • Daisy Vanreet

  Ik zou mijn kinderen niet willen blootstellen aan dat soort gedachtengoed. Beinvloeding is heel subtiel en niet te controleren.

 • Ben Strubbe

  Overal wordt paniekvoetbal gespeeld ! Niet iedereen was op de hoogte van wat in de 'geheime groepen' werd verteld. Het spel van een bende pubers. En het land staat op stelten.

 • Tom Faes

  Doe de pellen eens van uw ogen Marc . Francken hitst met zijn twitteren de mensen op terwijl hij in het echte leven netjes uitvoert wat Europa hem oplegt. Of hoe de Theo de mensen voor het lapke houdt . Welke mensen het meeste beinvloedbaar zijn moet je zelf maar eens natrekken, ik zou zeggen succes.

 • Emile De Smedt

  Was oud scoutsleider en,met heel wat rare gasten kennis gemaakt.Eén zaak is zeker,de echte scout zal niet vlug meelopen met gesubsidieerde spraakmakers.Observeren,analiseren confronteren is wat moet.Met groetjes van Valk.