Mechelse hacker regelde niet enkel gratis vliegtickets, maar ook een slordige 30 gratis gsm's en tablets

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
Voor de correctionele rechtbank van Mechelen is vandaag Kevin D. verschenen. Tegen de man loopt een onderzoek voor het hacken van verschillende vliegtuigmaatschappijen. Eerder slaagde hij er al in de websites van Mobistar, Lufthansa en Thalys te kraken, en daar zijn voordeel uit te halen. Soms gebruikte hij hiervoor een valse naam. Tegen de man werd 18 maanden met uitstel gevorderd.

Na een klacht van vliegtuigmaatschappij Lufthansa kwam Kevin D. in de zomer van 2015 in het vizier van de speurders. Hij boekte vluchten en annuleerde ze daarna met als bedoeling geld te recupereren voor vluchten die hij nooit betaald had.

17.300 euro waard

Toen hij hierover eind augustus 2015 werd verhoord gaf hij spontaan toe ook bij Mobistar verschillende telefoontoestellen te hebben verkregen zonder deze ooit betaald te hebben. In totaal ging het om goed 30 gsm's en tablets, samen zowat 17.300 euro waard. De man slaagde erin te achterhalen op welke URL de betalingsbevestiging stond en omzeilde zo het systeem. De toestellen gaf hij weg of verkocht hij.

"Duidelijk signaal nodig"

"Het dossier tegen Lufthansa werd stopgezet omdat Lufthansa zelf niet meewerkte, maar deze man heeft een duidelijk signaal nodig", aldus procureur Peter Peereboom. "Ook na de huiszoekingen en de tussenkomst van de politie bleef hij feiten plegen. Ik vorder 18 maanden met probatie-uitstel."

Verdediging: "Uit interesse, niet om zichzelf te verrijken"

Volgens de verdediging van de man deed hij dit vooral uit interesse voor software en niet om zichzelf te verrijken. "Hij bekijkt hoe websites in elkaar zitten en zoekt naar eventuele fouten", klonk het. "De feiten bij Mobistar heeft hij eerst zelf bij Mobistar gemeld, maar toen ze daar zeiden dat alles perfect in orde was, pleegde hij nieuwe feiten." Rechter Erika Colpin maande de man aan zijn "gave op een andere manier aan te wenden".

Nog feiten

Volgende week moet hij zich in Brussel verantwoorden voor feiten tegen Thalys, in Mechelen loopt nog een onderzoek naar oplichting van Brussels Airlines waarvoor hij sinds vrijdag onder elektronisch toezicht is. Maar met die feiten mag de Mechelse rechter geen rekening houden in haar vonnis.