Mechels bedrijf plant chip in bij werknemers

Het bedrijf New Fusion in Mechelen gaat volgende week een chip inplanten bij een aantal van zijn personeelsleden. Met de chip kunnen ze onder meer de deuren van het bedrijf openen. Zes van de twaalf personeelsleden hebben zich hiervoor vrijwillig opgegeven, meldt de VRT nieuwsdienst vandaag.

De chip, die onderhuids wordt ingeplant tussen duim en wijsvinger, laat toe om deuren te openen, waardoor de werknemers geen sleutels of badge meer nodig zullen hebben. Volgens Nys kan de chip ook dienen als elektronisch visitekaartje. "Er zit een geheugen in, dus wij steken er ook de visitekaartjes van ons bedrijf in. Als je er dan met een smartphone tegen toetst, kun je contactloos je kaartje overhandigen aan de andere persoon."

De chiptechnologie is al jaren oud en wordt vooral in de Verenigde Staten gebruikt, bijvoorbeeld om te verhinderen dat kinderen verloren lopen. Nys heeft geen weet van andere Belgische bedrijven die een chip bij hun personeel inplanten. "In Scandinavië zou er wel een onderneming zijn."

"Niemand is hiertoe verplicht"

Als antwoord op eventuele ethische bezwaren, beklemtoont de zaakvoerder dat personeelsleden van New Fusion vrijwillig hebben gekozen om de chip in te planten. "Niemand is hiertoe verplicht, dat kunnen we niet maken. Het gaat in feite om een ludiek project: het voorstel komt van een werknemer die regelmatig zijn badge vergeet en dus voorstelde om die dan maar altijd bij zich te hebben door een chip te laten inplanten."

Nys beklemtoont ook dat het helemaal niet de bedoeling is om personeel te volgen. Ook misbruik door derden sluit hij uit. "De publieke opinie reageert blijkbaar bezorgd en met onbegrip; mensen hebben een big brother-gevoel. Maar als ze de technologie zouden kennen, zouden ze die ook begrijpen. Ik denk dat een iPhone tien keer meer kan dan de chip."

Omdat het om een kleine onderneming gaat, zonder vakbondsvertegenwoordiging, is het gebruik van de chip niet vastgelegd in een arbeidsreglement. Het bedrijf heeft ook geen juridisch advies ingewonnen, geeft de zaakvoerder toe.