Mechelen wil geen Belgische vlag op Sint-Romboutstoren

Photo News
De Mechelse stadssecretaris wil de Sint-Romboutstoren als openbaar gebouw laten schrappen, enkel en alleen om er geen Belgische vlag meer te moeten hijsen. Dat bericht De Morgen vandaag.

In 2000 besliste het Mechelse stadsbestuur om de Belgische driekleur op de Sint-Romboutstoren te vervangen door de Mechelse vlag. De Vlaamse leeuw mocht wel blijven hangen. Toch moet de driekleur op Belgische feestdagen verplicht gehesen worden, omdat het een openbaar gebouw is.

Maar volgens het oudstrijders 8 meicomité, dat de vlag onder andere ziet als herinnering aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen voor hun vaderland, gebeurt zelfs dat vaak niet. Het oudstrijderscomité dient daarom elke keer een klacht in bij de gouverneur als een vlag niet correct gehesen wordt. Dat gebeurde onlangs nog, op 9 mei, de Dag van Europa, toen de Europese vlag niet werd gehesen.

Voor stadssecretaris Erik Laga was daarmee de maat vol. Hij pleit er bij het stadsbestuur voor om de Sint-Romboutstoren gewoon door de gouverneur als openbaar gebouw te laten schrappen. De kwestie wordt op de eerstvolgende gemeenteraad besproken.

Het oudstrijderscomité vraagt de Belgische vlag naast de Vlaamse leeuw en de Mechelse te hangen, eventueel met de Europese vlag erbij. Maar het stadsbestuur geeft in De Morgen aan daar niet voor gewonnen te zijn.

Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) is niet van plan iets te veranderen aan de bevlagging van de Sint-Romboutstoren, ondanks aanhoudende klachten van een oudstrijderscomité. "Elke wijziging zou toch maar tot nieuw protest leiden."