Mechelen wil bruid die hand weigerde te schudden toch trouwen: "Een handdruk is geen wettelijke voorwaarde voor een huwelijk"

Bart Somers
BELGA Bart Somers
Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) zwakt zijn standpunt over het weigeren van een hand tijdens een huwelijk af. "Ik ga nu geen commentaar meer geven tot ik met iedereen heb gesproken", zegt de burgemeester aan Belga. 

"We moeten het wettelijk recht op huwen steeds respecteren en samen zoeken naar een oplossing", zegt Somers. Eerder raakte bekend dat de Mechelse schepen van Diversiteit, Integratie, Burgerzaken, Onderwijs en Juridische Zaken Marc Hendrickx (N-VA) een huwelijk had geweigerd te voltrekken omdat de bruid hem de hand niet wilde schudden. 

"In Mechelen moet de rechtsstaat altijd het kader zijn en dus moeten we het wettelijk recht op huwen respecteren. Daarbinnen verdedigen we onze principes - zeker gendergelijkheid - met dialoog, wederzijds respect en samen zoeken naar oplossingen en toenadering. De enige weg vooruit", klinkt het bij Somers.

'In Mechelen moet de rechtsstaat altijd het kader zijn en dus moeten we het wettelijk recht op huwen respecteren'

Bart Somers, Burgemeester van Mechelen

"Handdruk geen vereiste voor huwelijk"

Ook Groen-boegbeeld en Mechels gemeenteraadslid Kristof Calvo is tevreden dat burgemeester Bart Somers de komende dagen de dialoog aangaat met alle betrokkenen van het incident. "Een handdruk is geen wettelijke voorwaarde voor een huwelijk", zegt Calvo. "Een stad moet altijd het wettelijk recht om te kunnen huwen garanderen".

Volgens Calvo strookt de houding en de communicatie van schepen Hendrickx niet met de Mechelse aanpak van dialoog en oplossingen, waar de Dijlestad en haar burgemeester net om bekendstaan. "Zo handelen en communiceren - het incident meteen op sociale media gooien - is even onbeleefd als het weigeren van een uitgestoken hand", meent Calvo. "Mechelen is een stad waar we respectvol met elkaar willen omgaan. Maar in plaats van het conflict op te zoeken was er door de schepen beter meteen proactief geïnvesteerd in een dialoog. Zeker van een schepen van diversiteit mag je dat verwachten."

'Mechelen is een stad waar we respectvol met elkaar omgaan. Maar in plaats van het conflict op te zoeken was beter meteen proactief geïnvesteerd in een dialoog'

Kristof Calvo, Mechels gemeenteraadslid

"De wet is de wet en die moet worden gerespecteerd. Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen worden de afspraken best verduidelijkt. Zulke incidenten mogen niet meer gebeuren. Zo kan er best vooraf duidelijker worden gecommuniceerd. Een huwelijksdag moet een hoogtepunt kunnen zijn, geen moment van spanning en conflict", besluit Calvo.

Niet collegiaal

Hendrickx zelf ontkent dat hij inging tegen afspraken binnen de Mechelse coalitie. "Ik betreur dat mijn coalitiegenoten plots het geweer van schouder willen veranderen en eerder gemaakte afspraken nu proberen te minimaliseren, en meer zelfs, die proberen te ontlopen", laat Hendrickx weten. "Ik herinner hen graag aan de afspraak die we binnen het schepencollege samen gemaakt hebben: we hebben afgesproken dat we niet aanvaarden dat een persoon iemand geen hand geeft omdat iemand een andere sekse heeft."

"Wel, ik heb dat niet aanvaard en daarom het huwelijk geweigerd", gaat hij verder. "De afspraak is ook dat de andere schepenen hetzelfde principe van gendergelijkheid bewaken. Als Bart Somers en Kristof Calvo zich niet meer aan deze afspraken willen houden, dan kan ik dat alleen maar betreuren en daar nota van nemen. Erg collegiaal is dit allemaal niet."

'Mochten de eerdere duidelijke afspraken, die hierover gemaakt werden door ál de coalitiepartners, niet in de pers zijn geraakt, was dit dan ook hun standpunt geweest?'

Marc Hendrickx

Hendrickx benadrukt dat er vooraf duidelijk gecommuniceerd is met het koppel over wat van hen verwacht wordt. "Mijn diensten zeggen dit altijd formeel bij de aangifte van een huwelijk en de ceremoniemeester herhaalt dit nog eens uitdrukkelijk aan het koppel."

Volgens Hendrickx voert hij regelmatig gesprekken met de moskeebesturen en streeft hij zeker een dialoog na met de diverse geloofsgemeenschappen van de stad. Hij betreurt tot slot dat burgemeester Bart Somers - volgens de N-VA-schepen onder druk van Kristof Calvo - is teruggekomen op zijn woorden van gisteren, waarin hij Hendrickx gelijk gaf. "Mochten de eerdere duidelijke afspraken, die hierover gemaakt werden door ál de coalitiepartners, niet in de pers zijn geraakt, was dit dan ook hun standpunt geweest?", vraagt hij zich tot slot af.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.