Mechelen helpt 200 asielzoekers opvangen en maakt 2 miljoen euro extra vrij

Mechels burgemeester Bart Somers.
AP Mechels burgemeester Bart Somers.
De stad Mechelen helpt 200 asielzoekers opvangen en maakt 2 miljoen euro extra vrij voor de integratie en activering van vluchtelingen. Dat heeft burgemeester Bart Somers (Open Vld) laten weten tijdens een persconferentie. "Wij willen ons deel van de verantwoordelijkheid nemen", zegt Somers.

Het grootste project komt in de loods naast de Nekkerhal. Die vormt de stad in samenwerking met het Rode Kruis en Fedasil om tot woonunits voor 150 mensen. De kosten voor deze "acute opvang" zullen door de federale overheid gedragen worden. "We anticiperen op deze manier op het spreidingsplan dat er zit aan te komen", stelt Somers.

Asielzoekers die erkend worden als politiek vluchteling moeten momenteel binnen de twee maanden het opvanginitiatief waar ze verblijven verlaten. Ze zijn vervolgens vrij om zich te vestigen waar ze willen en de verwachting is dat velen dit - net als in het verleden - in de centrumsteden doen.

"Deze tweede fase van de asielcrisis zal minder zichtbaar, maar daarom niet minder cruciaal zijn", vindt Somers. "In het verleden is ons land er niet altijd even goed in geslaagd om deze mensen te laten integreren en te laten deelnemen aan de maatschappij. Wij willen met een warme maar aanklampende aanpak nu beter doen."

Daarnaast vangt het Sociaal Huis vanaf december 21 vluchtelingen op in een eerste Lokaal Opvanginitiatief (LOI) en vanaf januari nog eens 19 in een tweede LOI. Het Sociaal Huis onderzoekt intussen nog twee bijkomende locaties waar telkens plaats zou zijn voor acht vluchtelingen.

In totaal wil de stad een tweehonderdtal vluchtelingen onderdak bieden. Ze maakt ook 2 miljoen euro extra vrij voor hun integratie en activering.

"In het verleden is ons land er niet altijd even goed in geslaagd om deze mensen te laten integreren en te laten deelnemen aan de maatschappij. Wij willen met een warme maar aanklampende aanpak nu beter doen."

Leefkwaliteit

Tot de maatregelen horen ook meer controles op verkrotting, het sneller instappen in lessen Nederlands, activering door bijkomende arbeidsplaatsen volgens artikel 60, psychische ondersteuning voor getraumatiseerde vluchtelingen en een nieuw digitaal platform waar mensen met noden in contact kunnen komen met geëngageerde Mechelaars die willen helpen.

Het project krijgt de naam M-Power. "Het is een eigenzinnige Mechelse aanpak: we willen de nieuwe stadsgenoten beschermen tegen misbruik en uitbuiting, maar tegelijk negatieve gevolgen op de leefkwaliteit en sociale cohesie in onze stad vermijden", stelt Somers. "De nieuwe initiatieven zijn trouwens lang niet allemaal exclusief toegankelijk voor politieke vluchtelingen, ook andere kansarmen en/of anderstaligen zullen er gebruik van kunnen maken." Voor een aanzuigeffect is Somers naar eigen zeggen niet bang.