Mechelaar ziet toeristen het liefst komen, Gentenaar het minst

De Grote Markt in Mechelen.
Shutterstock De Grote Markt in Mechelen.
Van de inwoners van de vijf Vlaamse kunststeden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen steunt de Mechelaar toerisme het meest. De Gentenaar is er het minst enthousiast over. Dat blijkt uit de tweede editie van een bewonersonderzoek van Toerisme Vlaanderen bij 6.000 inwoners van de steden in kwestie. 

In alle steden daalt wel het percentage van inwoners die nog meer toeristen in hun stad willen zien. Vooral op het vlak van cruisetoeristen en groepstoeristen vinden steeds meer stedelingen dat het wat minder mag. In Antwerpen verdrievoudigde het aantal bewoners dat minder cruisetoeristen wil naar 54 procent en ook in Gent en Brugge is er ruim een verdubbeling tot respectievelijk 51 en 56 procent. Opvallend genoeg stijgt de ontevredenheid over het aantal cruisetoeristen ook in Leuven en Mechelen, steden waar die categorie nochtans nauwelijks over de vloer komt.

Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) ziet “geïmporteerde berichtgeving uit het buitenland” als een verklarende factor en vindt de onrust opgeklopt. “Amsterdam telt 22 toeristen per inwoner, Dubrovnik zelfs duizend. In Vlaanderen raakt zelfs Brugge maar aan drie toeristen per inwoner. Onze steden kunnen dit aan en onze inwoners ook”, klinkt het.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) toont wel begrip voor de wrevel. “De bewoners van de kunststeden willen niet zozeer meer toeristen, maar wel de juiste toeristen”, stelt ze. “Ze willen toeristen die een meerwaarde bieden door bijvoorbeeld ook restaurants en winkels te bezoeken.”

Beperkt in comfort
Over de mogelijke nadelen van toerisme is vooral de Mechelaar mild. Slechts 13 procent voelt zich in bepaalde stadsdelen in zijn comfort beperkt door toeristen. Brugge is hier de weinig benijdenswaardige koploper met 58 procent. Ook rond overlast en verminderde leefbaarheid klaagt vooral de Bruggeling. Tot slot scoort Mechelen ook het best op het vlak van het gevoel betrokken te zijn bij het toeristische beleid.

"De forse investeringen in ons culturele en toeristische aanbod verhogen niet alleen onze toeristische marktwaarde, maar ook onze onderlinge sociale cohesie", reageert Mechels schepen van Toerisme Björn Siffer (Groen). "Door de heroriëntatie van het schepenhuis is ook Visit Mechelen plots heel zichtbaar geworden in de stad. Dat, samen met een participatief beleid en transparante communicatie, verhoogt de betrokkenheid van onze inwoners.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  Een tijdje in Gent gewoond maar binnen de kortste tijd gauw weer verhuisd naar rustigere oorden waar toeristen geen overlast komen bezorgen :-)

 • Dick van Aggelen

  Was verbaasd over de schoonheid van Mechelen, niet zo kitscherig als Gent en Brugge.

 • Jan Boden

  Naar goede gewoonte komt Gent er weer als de slechtste leerling uit. Wat is dat daar toch allemaal ?

 • Guido De Deken

  Ja in 2020 zien ze me nog graag komen maar vanaf 2021 mag ik hun Lez zone niet meer binnen met mijn super zuinige, 5,5 liter, diesel. Schrappen van mijn lijstje dus.

 • rene de wilde

  Ik woon in Gent . Overdag is het inderdaad een ramp in het kleine centrum van Gent . De toeristen versperren alle doorgangen , en als zo een kudde in jou richting komt gestapt , dan ga je maar best opzij .