MDMA als medicijn om trauma's te vergeten? Nederlandse veteranen testen het

Archiefbeeld ter illustratie
ANP Archiefbeeld ter illustratie
Nederlandse veteranen gaan meedoen aan een internationaal onderzoek naar MDMA, de werkzame stof in xtc, als medicijn tegen oorlogstrauma's. 

Voordat het middel getest kan worden, is eerst nog toestemming nodig van de medische autoriteiten. In internationaal verband gaan zo'n tweehonderd Amerikaanse veteranen deelnemen, en dertig tot veertig Europeanen. 

De therapie met zuivere MDMA zal twaalf weken duren in een veilige omgeving en is bedoeld voor veteranen met oorlogstrauma's bij wie eerdere behandelingen niet aansloegen. Door het gebruik van zuivere MDMA kan de patiënt terugkijken op wat hem is overkomen zonder in paniek te schieten of een angstaanval te krijgen, waarna het verwerkingsproces kan beginnen.

Resultaten

In de Verenigde Staten zijn al mooie resultaten geboekt. "De onderzoeksresultaten met MDMA tot nu toe zijn zo mooi, misschien wel te mooi om waar te zijn", zegt Eric Vermetten in De Volkskrant. Vermetten is tevens bijzonder hoogleraar psychotraumatologie bij de universiteit van Leiden/LUMC en hoofd van het onderzoekscentrum van de militaire geestelijke gezondheidszorg van defensie. "Dat willen we graag uitvinden. In een van de studies genas 83 procent. In andere experimenten: driekwart. Er was geen terugval. Genezen is in mijn vak moeilijk.''
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.