Maya De Bij die sigaretten aanprijst: Greenpeace gaat met ophefmakende video frontaal in de aanval tegen Studio 100

In het filmpje prijst Maya De Bij sigaretten aan "in handige kleine doosjes, voor de kleine kinderhandjes".
Greenpeace/Studio 100 In het filmpje prijst Maya De Bij sigaretten aan "in handige kleine doosjes, voor de kleine kinderhandjes".
Greenpeace lanceert vandaag een grootschalige campagne aan het adres van Studio 100, dat licentiehouder is van Maya De Bij. Het bedrijf verkoopt allerlei producten met de beeltenis van het bij kinderen populaire figuurtje, maar sommige van die producten, zoals de charcuterie die het bijtje aanprijst, zijn schadelijk voor de gezondheid. In een opvallende video promoot Maya dit keer valse sigaretten. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Studio 100 gebruikt haar populaire figuren zoals Maya, Plop K3 en Samson om ongezonde producten voor kinderen te promoten. De sigaretten uit de video zijn vals, maar de charcuterie van Studio 100 is wel degelijk echt. En helaas bijzonder schadelijk voor de gezondheid van onze kinderen”, zegt Sébastien Snoeck, de verantwoordelijk voor de campagne Meat & Dairy bij Greenpeace. 

De organisatie klaagde eerder deze maand de 'charcuterie voor kinderen' al aan. "Charcuterie die door kinderidolen wordt aangeprezen, blijkt even ongezond als andere charcuterie in de supermarkt", klonk het toen.

Kankerverwekkend

Met deze parodie van Maya De Bij klaagt Greenpeace aan dat Studio 100 ongezonde charcuterie voor kinderen blijft verkopen. "De WHO bestempelt charcuterie als kankerverwekkend. Uit een recente analyse door gezondheidsspecialisten blijkt bovendien dat de charcuterie van Studio 100 te veel zout, nitrieten en ongezonde vetten bevat", aldus de milieuorganisatie. "Diëtisten raden de consumptie ervan dan ook zoveel mogelijk af, zeker voor kinderen."

'De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt charcuterie als kankerverwekkend'

Sébastien Snoeck, Greenpeace

Gezonde alternatieven

“Studio 100 kan de verantwoordelijkheid niet enkel afschuiven op de ouders. Om haar eigen waarden te respecteren, moet Studio 100 meteen stoppen met het promoten van deze producten en ze vervangen door gezonde alternatieven. Dat kunnen plantaardige alternatieven zijn of vleeswaren die afkomstig zijn uit lokale en ecologische veeteelt”, verduidelijkt Sébastien Snoeck. 

Greenpeace roept op zijn website mayalight.be op om een mail te sturen naar Studio 100-topman Hans Bourlon.

"Totaal niet in proportie"

Studio 100-topman vindt de actie "totaal niet in proportie" en "een tackle met de twee voeten vooruit". "Wij krijgen nu al reacties van mensen die het niet goed begrepen hebben, en het een schande vinden dat wij Studio 100-filmpjes uitbrengen met Maya die rookt." Lees hier zijn volledige reactie.
116 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wouters Lena

  Weer een organisatie die we niet meer moeten ondersteunen.

 • Rony Lauwers

  Bij deze verliest Greenpeace mijn laatste beetje respect.

 • Peter Van de Velde

  Louis Tabback, nu heb ik eens luidop supergezond kunnen lachen met je reactie, prachtig!

 • Jean Pollet

  reclame van sigaretten is strafbaar zeker voor kinderen. leg maar aan kinderen uit het doel van die reclame ( worst is slecht ) ? Langs de ene kant beweren Greenpeace dat het figuurtje aanzet tot gebruik van ongezonde voeding maar aan de andere kant gebruiken ze het figuurtje voor promotie van sigaretten ? door kinderogen gezien ( sommige kunnen niet lezen en zien alleen het schattig figuurtje met sigaretten dus .....

 • Werner Gielis

  besteden daar de door hen opgehaalde centen van sympatisanten ???? hopelijk doet Studio 100 hen een proces aan, en laat ze een grote som geld betalen als schadevergoeding