Matthias Diependaele (N-VA): “We besparen overal, dat dat niet zou mogen in cultuur, vind ik choquerend”

Matthias Diependaele
Geert De Rycke Matthias Diependaele
Vlaams minister van Begroting, Financiën en Wonen, Matthias Diependaele (N-VA) verdedigde vandaag op Radio 1 de geplande besparingen van zijn partijgenoot en minister van Cultuur Jan Jambon verdedigd. “Om te horen van de cultuursector dat we dat bij hen niet zouden mogen doen, vind ik een choquerend standpunt”, zegt Diependaele.

De Vlaamse regering snijdt in de subsidies voor de cultuursector. Vanaf volgend jaar trekt Jan Jambon 60 procent minder uit voor tijdelijke projectsubsidies. Kunstenaars die vaste werkingssubsidies krijgen, moeten 6 procent inleveren. De zeven erkende kunstinstellingen - waaronder de Ancienne Belgique in Brussel, het concertgebouw in Brugge en de Vooruit in Gent - moeten 3 procent afstaan. 

Een golf van verontwaardiging volgde op de besparingen. Deze ochtend verdedigde Matthias Diependaele het beleid van zijn partij. “Ik ben ervan overtuigd dat de Vlaming begrijpt dat we niet meer geld kunnen uitgeven dan dat er binnenkomt”, zegt hij.

Diependaele zei ook dat deze Vlaamse regering een investeringsregering. “Daarvoor zijn we op zoek gegaan naar geld, in alle beleidsdomeinen. Overal gaan kijken om dan zeer duidelijke keuzes te maken. Om nu te horen van de cultuursector dat we dat bij hen niet zouden mogen doen, vind ik een choquerend standpunt.”

“Wij zijn ook gevat door de veranderde economische omstandigheden. Wij hebben er als Vlaamse Regering voor gekozen om geen schulden door te schuiven naar de volgende generatie. We kunnen vandaag onze kop niet in het zand steken”, besluit Diependaele.

BEKIJK OOK: Vlaamse regering zet het mes in subsidies cultuursector
181 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • moyson alfons

  Wanneer gaan die politiekers dan eens inleveren. Oh wat vraag ik nu!!!!!!!

 • Gino Denil

  Wanneer Vlaams belang en eigen volk eerst ontaardt in eigen belang. Synergie noemen ze dat in de bedrijfswereld.

 • Gino Denil

  De meeste Vlaamse kunstenaars wonen in Vlaanderen en betalen wel degelijk belastingen.Bovendien brengen werken ook nog inkomsten op voor de staat in de vorm van taksen, BTW en belastingen op auteursrechten. Aankomend talent werd - in veel mindere mate - gesteund met subsidies. Net als jonge sporters en hun sportclubs. Maar die profsporters die het maken gaan uit dankbaarheid wel in Monaco wonen en betalen dan geen belastingen. Daar raakt de N-VA niet aan.

 • franky eliano

  Op alles besparen behalve op hun loon en voordelen.

 • Marcel Willems

  Dat men niet mag besparen op de overtollige regeringen dat is pas nefast.Niemand ,buiten de BUB, durft dat tenberde brengen .Want dar ligt de grote besparing met daarnaast betere werking van de instellingen die nu een chaos is door dubbele verantwoordelijken ..Zowel Vlamingen als Walen maw alle inwoners van Belgie zouden beter worden door alles te herfederaliseren.en ja ALLES moet onder de loupe genomen