Mathieu werd maandenlang gepest door leerkracht wiskunde: “Een kind zo vernederen? Daar bestaat geen enkel excuus voor”

Foto ter illustratie.
Getty Images/Image Source Foto ter illustratie.
Begaafd, maar verlegen: zo kan Mathieu het best omschreven worden. Gedurende verschillende maanden werd de Waalse student zwaar gepest door zijn leraar wiskunde. Zijn moeder doet nu anoniem het verhaal van zijn lijdensweg in ‘La Dernière Heure’.

“Hij zat in het tweede secundair”, klinkt het. “In oktober stelden we vast dat het niet goed met hem ging. Er zat geen leven meer in, hij vluchtte enkel nog weg in videogames. Voor het minste begon hij te wenen en zijn resultaten op school gingen van kwaad naar erger.”

“We dachten dat die terugval met de puberteit te maken had, maar het voelde niet juist. In maart zijn we met hem naar een psycholoog gegaan. Na twee minuten barstte hij al in tranen uit en biechtte hij op dat de leerkracht wiskunde het op hem gemunt had. Zo kregen we onder meer te horen dat hij in de klas verplicht op de grond moest gaan zitten. Ik viel bijna van mijn stoel toen ik dat hoorde.”

“Hij kan niet ontslagen worden”
Hélène nam meteen contact op met de schooldirectie. Daar viel ze van de ene verbazing in de andere. “Ze wisten wat er gaande was, ze waren al gedurende verschillende jaren een dossier tegen hem aan het opstellen. Maar aangezien hij benoemd is, kan hij niet zo makkelijk ontslagen worden. We hebben een klacht ingediend, maar hebben er sindsdien niets meer van gehoord. De procedure kon blijkbaar een tijdje aanslepen.”

“Er heerst een echt taboe rond pestende leerkrachten. Geen enkele onderwijzer heeft mijn zoon ooit een hart onder de riem gestoken. Later heb ik vernomen dat Mathieu bewust geen goede resultaten haalde. Hij mikte altijd op 55 procent, hoewel hij in feite dus een uitstekende leerling is. Zeker voor wiskunde stak hij er bovenuit. Het beste bewijs? Op het einde van dat schooljaar haalde hij 96 procent. Sommige kinderen kunnen best onuitstaanbaar zijn. Maar iemand zo vernederen? Daar bestaat geen enkel excuus voor.”

Intussen gaat het veel beter met Mathieu. Hij is van school veranderd en heeft nieuwe vrienden gemaakt. Om de twee weken gaat hij nog naar de psycholoog. Zijn moeder blijft intussen strijden voor de goede zaak. “Ik wil dat er iets wezenlijks verandert voor lotgenoten. De bewuste leerkracht heeft intussen een nieuwe zondebok gevonden. Wat moet er gebeuren vooraleer hij stopt? Moet er iemand eerst echt zelfmoord proberen plegen?”
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Vernederen kan een soort gimmick zijn waarbij de leerkracht denkt: "Er is orde in de klas en dus ben ik goed bezig." Soms is dit zeer verleidelijk, denk ik. Een duidelijk gesprek tussen de directie en de leerkracht volstaat meestal om de ogen te openen.

 • Gisèle Moens

  Dit is machtsmisbruik van de leerkracht! Spijtig dat het ambtenarenstatuut is zulke gevallen faalt. Ik hoop dat de leerling deze psychische mishandeling verwerkt.

 • Claudia Rosseel

  Ze moeten die negatieve beoordelingen dan wel eerst willen geven, want iemand die over een paar jaar met pensioen gaat, geef je toch geen negatieve beoordelingen meer? Schaf die vaste benoemingen misschien af en laat leerkrachten die over de schreef gaan meteen door een onafhankelijke instantie evalueren i.p.v. door mensen uit dezelfde schoolgemeenschap. Dat zou sommigen misschien wat fatsoen ingeven.

 • Saadia Sellak

  Ontslaan voor faute grave. Dat is altijd mogelijk. Al werkt hij er 50 jaar.

 • ERIC DE GRAEF

  Ik ben het volledig eens met Line Breemersch. Ik weet uit ervaring dat die zogenaamde evaluaties totaal niets betekenen omdat de meeste evaluatoren dat niet serieus kunnen/willen doen. Maar ze heeft vooral gelijk dat de vaste benoemingen moeten afgeschaft worden. Niet alleen in het onderwijs, maar in de hele openbare sector. Zolang er vast benoemden zijn, zullen openbare diensten inefficiënt en duur zijn.