Mathias De Clercq: “Dit is een nummertje van het kartel”

Kartel sp.a/Groen schort onderhandelingen met Open Vld en CD&V op

Mathias De Clercq (Open Vld) en Mieke Van Hecke (CD&V) zien “geen reden” om de coalitiegesprekken met het linkse kartel stop te zetten.
VTM Nieuws Mathias De Clercq (Open Vld) en Mieke Van Hecke (CD&V) zien “geen reden” om de coalitiegesprekken met het linkse kartel stop te zetten.
Het kartel sp.a/Groen zet de onderhandelingen met Open Vld en CD&V in Gent tijdelijk stop. Een voorstel van Open Vld-kopstuk Mathias De Clercq en CD&V over de verdeling van het schepencollege deed de deur dicht. De Clercq zelf ziet geen enkele reden om de onderhandelingen stop te zetten. “Dit is een nummertje van het kartel”, zegt hij fors.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De liberalen deden dit weekend een voorstel waarbij lijsttrekker Mathias De Clercq “zowat alle bevoegdheden” voor zijn eigen fractie opeiste. “Dit is niet ernstig”, klonk het in een persmededeling van het kartel sp.a/Groen. Dat wil nu een formateursnota uitwerken en voorleggen aan Open Vld. Indien nieuwe gesprekken niet mogelijk zijn, worden de mogelijkheden voor een Gentse coalitie mathematisch beperkt tot een meerderheid van het kartel met de N-VA. Tenzij de samenwerking tussen Open Vld en CD&V wordt herzien. 

“Betreurenswaardig”

De Open Vld-lijsttrekker wil de gesprekken met vier partijen echter verder zetten. “We hebben de afgelopen weken vele uren gesprekken gevoerd over een gezamenlijk inhoudelijk en progressief project”, stelt De Clercq. “Het is duidelijk geworden dat er veel is wat ons bindt.” 

De Clercq ontkent niet dat hij de sjerp én belangrijke schepenposten aan zijn eigen partij heeft toegewezen. Maar hij benadrukt wel dat het om een voorstel gaat, op vraag van Groen-kopstuk Filip Watteeuw. “Je verwacht dat je over een voorstel in alle sereniteit kan praten, niet op de straatstenen. We hebben altijd de hand gereikt. Deze démarche, deze ‘numéro’ is dan ook betreurenswaardig. Ze dient de Gentenaar niet.”

Een mogelijke samenwerking van het kartel met N-VA noemt hij “totaal ongeloofwaardig”. “Voor de verkiezingen verweet het kartel mij N-VA in het stadhuis te brengen, en nu zou het kartel dat doen? Dan krijg je een Groene burgemeester, terwijl de kiezer voor Rudy Coddens (sp.a-lijsttrekker, red.) heeft gekozen, met een sp.a die 8 zetels verliest en N-VA die er 3 verliest. Ik denk niet dat de Gentenaars daarvoor hebben gekozen.”

Je verwacht dat je over een voorstel in alle sereniteit kan praten. Deze démarche, deze ‘numéro’ is dan ook betreurenswaardig. Ze dient de Gentenaar niet

Burgemeester

De Clercq blijft erbij dat hij burgemeester wordt van Gent, zoals hij op verkiezingsavond al aankondigde. “Iets anders zou een totale negatie zijn van de duidelijke wil van de Gentenaars.” Volgens de Open Vld’er zijn de vier huidige gesprekspartners “tot elkaar veroordeeld, op een positieve manier”.

“Diep gekwetst”

Ook CD&V-lijsttrekker Mieke Van Hecke, die de burgemeesterkandidatuur van De Clercq steunt, wil verder onderhandelen. “Het is jammer dat Groen en sp.a de gesprekken stopzetten vanwege een eerste voorstel rond bevoegdheden dat op hun vraag gedaan werd”, klinkt het. “Ik ben diep gekwetst dat dit is doorgegeven aan de media, dit moet je in vertrouwen in kunnen doen. Laat ons in alle luwte en met respect voor de signalen van positieve verandering die de Gentse kiezer op 14 oktober heeft gegeven, verder werken.”
116 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  wat een circus. Macht en geld .... als politieke drijfssfeer.

 • Lucien Peeters

  Het kartel 21 zetels, VLD 15 zetels, toch vrij duidelijk en ook eenvoudig wie burgemeester mag zijn.

 • Myrtle Marien

  Wij leren (voor de zoveelste keer) de O-VLD kennen. Gedreven door postjesgeilheid, niet gehinderd door inhoud, roepen ze het hardst als een graaimandaat van een van hun leden in gevaar komt. We mogen de extreme naast zijn schoenen lopende Watteeuw, niet onderschatten. Maar in Gent lijkt het porbleem toch de machtsgeilheid van de O-VLD en CD&V te zijn.

 • ka Van der Linden

  Van Rentergem, de meeste voorkeurstemmen etc zoals je vermeld. Oke, maar ben je dan ook zo fair deze formule te gebruiken voor Dhr Guy d'Haeseleer?

 • Nancy Verhoeven

  Een kartel moet je maken voor de verkiezingen en want dat weet de kiezer dat er echt een kartel bestaat en dan kan hij beslissen er voor te kiezen of niet, en niet na de verkiezingen, dat is de kiezer bedriegen want de Gentse kiezer heeft totaal niet op CD&V gestemd. Deze partij steunt nu de conservatieve liberalen omdat ze van hen een schepenzetel in ruil zouden krijgen. Van Hecke daalt serieus in mijn achting.