Massale schoolstaking voor het klimaat op 15 maart: bijna 500 steden in 57 landen doen mee

AP
Er zijn voor 15 maart schoolstakingen in bijna 500 steden in 57 landen gepland voor meer actie om klimaatsverandering aan te pakken. Dat hebben de organisatoren vandaag aangekondigd.

"We staken om onze regeringen te zeggen hun huiswerk te doen", staat in een petitie die op Facebook geplaatst werd. Het protest zou plaatsvinden voor gemeentehuizen en nationale parlementen, van Australië tot Uruguay.

In eigen land zal de klimaatmars om 13.30 uur aan het Noordstation in Brussel starten. Er is een oproep gelanceerd aan het adres van zowel jongeren, ouders als grootouders.

De klimaatorganisatie wil een “bewijs” dat maatregelen de klimaatopwarming onder de 2 graden kunnen houden. “Als volwassenen ons dit niet kunnen leveren, laat ze dan eerlijk zijn, deze mislukking toegeven en onze staking vervoegen!”, klinkt het.

Youth for Climate vraagt aan de vakbonden om stakingsaanzeggingen in te dienen voor de wereldwijde staking. Ze krijgt voor die grote betoging steun van onder meer Students for Climate, Workers for Climate en Teachers for Climate. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nico Dakman

  De krant mag eens een peiling maken. Wie van ons is het Beu dat de gebrainwashte KINDEREN de volwassen de les komen spellen.. .De actie zou voor groen eens heel omgekeerd effect kunnen hebben. Wie gaat nu nog op groen stemmen...

 • Rene Dannau

  dat zal wel keren als ze later een huisje bouwen zal het een huisje zijn dat veel zal weg hebben van een poppenhuisje waar geen plaats in is om te leven en enkel de zetel staat met een TV en geen plaats is om met de kinderen te spelen enkel de zeer rijken kunnen zich dan nog een voldoende ruime woning aanschaffen.

 • Christophe Lamon

  Een optocht in Brussel houden kan ook zonder te spijbelen. In de vakantie kunnen ze meer volk samen krijgen want de kinderen die van hun ouders niet mogen spijbelen kunnen dan ook meelopen. Of is het toch maar voor de meesten om dat dagje niet naar school gaan te doen? Of gewoon omdat ze het stoer, leuk of rebels vinden ?

 • Geert Landsman

  Euh ging toch elke donderdag zijn? Waarom morgen niet of moet Anuna dan met de vlieger op vakantie?.

 • Paul DHuyvetter

  Toch goed dat de jongeren ons aanzetten ons te informeren en de klimaatwetenschap ernstiger te nemen. Het gaat uiteindelijk ook om hun toekomst. Knap wat Anuna, Kyra en vele anderen alleen al in België in beweging kregen, met navolging in buitenland.