Massale opkomst voor begrafenis Erika Thijs

Onder de massale sympathie van zowat 1.200 aanwezigen, onder wie premier Leterme, ministers Vandeurzen en Vanackere, CD&V-voorzitter Beke en staatssecretaris Schouppe, is in Bilzen de uitvaartplechtigheid gehouden voor CD&V-politica Erika Thijs. De erg populaire gedeputeerde van de provincie Limburg, die vroeger ook senator en Directeur Beweging van CD&V was, overleed vorige week op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Het kerkje van landcommanderij Alden Biesen in de Bilzense deelgemeente Rijkhoven, de woonplaats van Erika Thijs, was met 200 plaatsen veel te klein voor de erg talrijke aanwezigen die Erika Thijs een laatste groet wilden brengen. Behalve familie en naaste vrienden waren er veel politieke kennissen, maar vooral ook veel gewone Limburgers voor wie de gedeputeerde van Welzijn, Gezondheid, Ouderen en Maatschappelijke Integratie een bijzondere betekenis had.
 
De 600 extra stoelen onder de galerij en in een grote tent volstonden niet om iedereen zittend de viering te laten volgen via luidsprekers en beeldschermen. Zowel de priester als de sprekers, onder wie een ontroerde minister Jo Vandeurzen, herhaalden vaak de woorden die Erika Thijs zo typeerden: passie, enthousiasme, positivisme en doorzetting. De getuigenissen van haar zus Myriam en de tekst van haar metekind Ann-Sophie waren aangrijpende momenten in de plechtigheid.
 
Na de viering, die ruim twee uur duurde, werd iedereen uitgenodigd om te voet mee te gaan naar het kerkhof van Rijkhoven, waar Erika Thijs na een korte ceremonie werd begraven.
 
Nadien volgde nog een drink voor alle aanwezigen in kasteel Alden Biesen, een expliciete wens van Erika Thijs zelf, die wou herdacht worden zoals ze heeft geleefd: iemand die ondanks de tegenslagen en het harde werk ook midden de mensen de geneugten van het leven erg wist te appreciëren. (belga/vsv)

BELGA