Massaal protest op 'doodvonnis' Duitse herder Toby: iedereen wil bijtgrage hond adopteren

Anthony Statius
Het Oost-Vlaamse Maldegem staat op z'n kop door een Duitse herder. Na drie bijtincidenten werd hond Toby door de burgemeester veroordeeld tot een spuitje. Toch roepen al 11.000 mensen op tot genade en stromen de adoptieaanvragen binnen. Maar wat doé je het best met een bijtgrage hond: platspuiten of opvoeden?

Zeven jaar is-ie, de Duitse herdershond Toby, die in een Gents asiel ligt te wachten op zijn einde. Sinds hij in september geadopteerd werd door een nieuw baasje, beet hij tot drie keer toe toevallige voorbijgangers die zich nét iets te dicht bij zijn territorium waagden. De afgelopen zeven jaar was bewaken dan ook Toby's 'job' - zijn vorige eigenaars hadden een boerderij. Maar dat territoriale gedrag resulteerde nu in plastische chirurgie voor één van de slachtoffers.

Burgemeester van Maldegem Marleen Van den Bussche besloot, na expertise van dierenarts Tiny De Keuster, dat het beest een spuitje moet krijgen. Dat viel in slechte aarde bij dierenvrienden: ze kreeg zelfs doodsbedreigingen.

De Gentse dierenorganisatie Desk stelt alles in het werk om Toby naar de vzw Bikers for Animals in Molenstede te brengen, waar hij alsnog een heropvoedingsprogramma kan volgen. De vereniging heeft in een halfjaar tijd zo'n 50 problematische honden opgevangen, met een succesratio van 100%.

Hoe Toby gebaat kan zijn met een heropvoedingsprogramma leest u in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu vijf weken lang voor 1 euro