Massa verkeersovertredingen tijdens overgangsdag in Gent

Didier Verbaere
In Gent worden er zondag een groot aantal verkeersovertredingen begaan op de plaatsen waar sinds zaterdagavond de verkeerssituatie aangepast is in aanloop van het circulatieplan, dat maandagmorgen ingaat. Dat werd ter plaatse vastgesteld. "Vandaag is een overgangsdag, maar vanaf morgen kan er geverbaliseerd worden", stelt de Gentse lokale politie.

Het circulatieplan, het belangrijkste onderdeel van het Gentse mobiliteitsplan, start maandag officieel om 6 uur. De binnenstad wordt in zes sectoren rond een centraal voetgangersgebied onderverdeeld en doorgaand verkeer moet via de stadsring (R40). In 77 straten wordt de rijrichting omgewisseld en verschillende 'knippen' verhinderen bestuurders van de ene naar de andere sector te rijden.

Zaterdagavond om 22 uur werd gestart met het plaatsen van 1.500 nieuwe verkeersborden en het verwijderen van de oude borden. Van zodra de borden onthuld zijn, geldt de nieuwe verkeerssituatie, maar in de praktijk worden de verbodsborden zondag massaal genegeerd. Onder meer aan de Sint-Jacobskerk, waar het nu verboden is de straat Ottogracht in te rijden, wordt de signalisatie genegeerd. Ook aan de Bargiebrug, tussen de Noordstraat en de Phoenixstraat, begaan autobestuurders volop overtredingen.

"Het circulatieplan gaat maandag om 6 uur in", zegt woordvoerder Matto Langeraert van de Gentse lokale politie. "We willen dat de bestuurders de signalisatie nu al volgen, maar mensen die een route gewoon zijn letten er misschien nog niet op. Het circulatieplan zit ook nog niet in de gps'en. Vanaf morgen kan er geverbaliseerd worden."

Didier Verbaere

Gedoogperiode

Er is een gedoogperiode bij de start van het circulatieplan, zegt Hannelore Bonami van het kabinet van de Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw. "Aan de nieuwe verkeerssituaties, zoals de knippen aan de Ottogracht, Bargiebrug of Verlorenkost, geldt een gedoogperiode. Als je er één keer door rijdt zonder een vergunning, krijg je een waarschuwingsbrief. Binnen de vier werkdagen zou de waarschuwing in de bus moeten vallen. De tweede keer krijg je een GAS-boete (van 55 euro, nvdr.)."

De knippen worden momenteel aangeduid met rode verf op de weg, maar er komen nog indicaties. "Om het nog visueler te maken dat het voor auto's verboden is om er door te rijden, gaan we bloembakken, bomen in grote potten en banken plaatsen langs de zijkant van de weg", zegt Bonami. "Bussen, taxi's en vergunningshouders moeten er nog door kunnen, maar we willen dat die plaatsen belevingsplekken worden. In de loop van volgende week worden die aanpassingen nog gedaan. We creëren dus meer openbare ruimte."

Het autovrije gebied in de binnenstad verdubbelt bijna in oppervlakte en het wordt het grootste van het land. Camera's met nummerplaatherkenning zorgen voor de handhaving. "De bestaande camera's aan het huidige verkeersvrije gebied die blijven gewoon werken. Aan de bestaande toegangspoorten zal je dus onmiddellijk beboet worden", zegt Bonami.

Didier Verbaere
Didier Verbaere
Didier Verbaere
Didier Verbaere
Didier Verbaere