Massa reacties op tweet van Theo Francken: "Arabische jongeren en stenen..."

VRT, Twitter
Een cameraploeg van 'Terzake' is gisteren bekogeld met stenen in de Anderlechtse probleemwijk Peterbos. Het Canvas-programma verspreidde beelden van die aanvaring op Twitter. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken deelde de video en schreef erbij: "Arabische jongeren en stenen...", gevolgd door een peinzende smiley. 

Discussie

Niet alle twitteraars kunnen de opmerking van de N-VA'er appreciëren en reageren verontwaardigd. Ze betreuren dat de staatssecretaris met de boodschap polariseert, terwijl hij volgens hen zelf niks aan het probleem zal doen. Anderen wijzen er dan weer op dat het de gebeurtenissen in de probleemwijk zijn die verontwaardiging zouden moeten opwekken, en niet de reacties op het voorval.

MIVB-controleurs aangevallen

De VRT-ploeg trok gisteren naar Peterbos naar aanleiding van de aanval van verschillende jongeren tegen drie MIVB-controleurs zondagavond. Het incident deed zich voor toen op een bus enkele jongeren gecontroleerd werden op hun vervoerbewijzen. Intussen hadden al heel wat jongeren uit de wijk zich rond de controleurs verzameld. Een van hen stelde zich agressief op en viel de controleurs aan, waarop verschillende rake klappen volgden. 

Het drietal had verzorging nodig in het ziekenhuis. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de jongeren al verspreid en gevlucht. De feiten leidden gisteren tot een staking bij de veiligheidsdiensten van de MIVB. Volgens het Brusselse parket is er al één verdachte in verdenking gesteld.

"Wijk is doorn in het oog"

Een oud-inwoonster van de Anderlechtse wijk getuigt anoniem aan La Dernière Heure dat ze ervoor koos om te verhuizen omwille van het onveiligheidsgevoel dat er heerst in Peterbos. Volgens de vrouw gooien jongeren in de wijk regelmatig stenen van daken van flatgebouwen. "De situatie is er al jaren problematisch", zegt ze. Haar moeder woont wel nog in de wijk. "Wanneer ik haar bezoek verstop ik mijn tas onder mijn jas en loop ik van de parking naar haar appartement. De wijk is een doorn in het oog", gaat ze verder. 

De vrouw legt de schuld van de problemen bij een gebrek aan repressie en het feit dat de betrokken jongeren onbestraft blijven. "Ze worden opgepakt, maar twee uur later weer vrijgelaten." Volgens de dame worden er in de wijk drugs gedeald, en ook wapens. 

Als ik mijn moeder bezoek, verstop ik mijn tas onder mijn jas en loop ik van de parking naar haar appartement

Oud-inwoonster Peterboswijk

"Dealers van 9 jaar"

Anderlechts burgemeester Eric Tomas zegt dat kinderen van amper negen jaar oud als dealer worden ingezet. De PS'er betreurt de aanval van zondagavond. Volgens de burgervader permitteren sommige jongeren in de wijk zich alles en zetten ze zich af tegen iedereen die autoriteit vertegenwoordigt, zoals "politie, stadsdiensten en werknemers van de MIVB". Er werden reeds maatregelen genomen om de overlast in de wijk in te dammen, benadrukt Tomas. Zo werden agenten in burger ingezet om de problemen in Peterbos in kaart te brengen. "Het meest verontrustende is dat er minderjarigen bij criminele feiten, zoals het verhandelen van drugs, worden ingeschakeld."

Volgens het Brusselse parket is er sinds januari een specifieke aanpak voorzien voor de incidenten in de Anderlechtse probleemwijk.
616 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Groot gelijk theo " de waarheid kwetst " De linkse partijen kunnen dit niet verdragen over hun kiesvee !

 • Els Vervoort

  Kan NVA mij eens zeggen waarom hier niet kan wat in Oostenrijk wel mogelijk is? Wat houdt hen tegen om de immigratiewetten te verstrengen? Geef toe, het is nogal éénrichtingsverkeer dat getwitter, ze zeggen wat ze willen als het in hun kraam past maar de kritische vragen gaan ze uit de weg, als ze al mogen gesteld worden.

 • Els Vervoort

  De NVA gaat nooit met een oplossing komen zolang de kiezer denkt dat de NVA zich inzet voor dit probleem. Stoere taal en twitteren zoveel je wil. De keiharde cijfers bewijzen echter dat er nog steeds massa's migranten en illegalen geregulariseerd worden. En ondertussen breken ze met veel plezier onze sociale welvaart af. Daar gaan ze zoveel niet over opscheppen.

 • Ronny Ooijen

  Luk Gonnissen,datgene wat de rechtse kiezer graag hoort,hard roepen en twitteren noem ik platte struisvogelpolitiek om stemmen van goedgelovige burgers binnen te halen.Bij mij is hard roepen en twitteren NIET de zaken aanpakken.Of heeft u de laatste 3,5 jaar wel enige verbetering gemerkt?Die nep nationalisten van N(V)-A gebruiken ze voor alles hetzelfde excuus.Namelijk,het is de schuld van.....

 • guido Bervoets

  Dat heeft met 'ander volk eerst' niks te maken, dat heeft alles te maken met respect voor mensen die er ook niks kunnen aan doen en wel de wet respecteren. Of wilt u zeggen dat alle Marokkanen en Arabieren criminelen zijn en dat we allen angst moeten hebben als we iemand van hen tegenkomen? Tweets van Francken werken zoiets in de hand en daar is NIEMAND mee gediend.