Maskers en Mohammed verboden tijdens carnaval in Waalse steden

Geen maskers en geen Mohammed: Waalse steden passen censuur toe uit veiligheidsoverwegingen.
photo_news Geen maskers en geen Mohammed: Waalse steden passen censuur toe uit veiligheidsoverwegingen.
Een aantal steden in Wallonië nemen alvast preventieve maatregelen nu het carnaval eraan komt. Ze verbieden een aantal vermomingen en het dragen van maskers. Zo mogen carnavalisten in Bastenaken, Nijvel en Malmédy "niet provoceren", schrijven de kranten van Sudpresse vandaag.

Op 'Vette Zondag' lokt het carnaval in Malmédy tot 15.000 toeschouwers. Doorgaans komen ze verkleed maar dit jaar worden er omwille van de terreurdreiging beperkingen opgelegd. Niet alleen op zondag maar ook tijdens de drie donderdagen die eraan vooraf gaan moeten carnavalisten extra aandacht schenken aan wat ze aantrekken. Er zal ook extra politie aanwezig zijn in het straatbeeld en er wordt ook een politieverordening uitgevaardigd met betrekking tot de vermommingen. Daarin staat dat het verboden is om zich als Mohammed te verkleden.

In Bastenaken gaan de beperkingen nog verder dit jaar. Toeschouwers mogen er geen maskers dragen. In Nijvel geldt dezelfde regel, ook daar geldt dit jaar een maskerverbod, voor carnavalisten én toeschouwers.