Marokkaanse prof in gesloten centrum Steenokkerzeel is vrijgelaten

BELGA
De vice-voorzitter van een Marokkaanse universiteit die sinds vrijdagavond wordt vastgehouden in het gesloten centrum van Steenokkerzeel, is vanmiddag in vrijheid gesteld. Dat meldt Le Soir op zijn website.

De professor, Abdelkader Hakkou, was naar België gereisd in het kader van een samenwerkingsakkoord met de ULB. Hij werd opgepakt bij zijn aankomst op de luchthaven van Charleroi. Zijn papieren zouden niet in orde zijn geweest. 

Eén van de niet-vervulde voorwaarden zou de financiering van zijn verblijf zijn. De Brusselse ULB-universiteit zei evenwel het verblijf te financieren en liet weten dat ze een advocaat onder de arm hadden genomen. De woordvoerster heeft bevestigd dat "na contact met de ULB dit weekend blijkt dat daar voor gezorgd is".

"Wet toegepast"

Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken benadrukt dat er geen fout is gemaakt door de professor op te sluiten. Dat schrijft VRT NWS. "De man had een Frans visum en het was een toeristenvisum, hij had niet genoeg geld op zak en zijn reisdoel was ook niet duidelijk", zegt Francken. 

"Onze grenspolitie bewaakt de buitengrens van Schengen en heeft dat in dezen gedaan op een heel correcte manier. Als er drie voorwaarden niet vervuld zijn, dan krijg je geen toegang tot het grondgebied en word je vastgehouden in het gesloten centrum van Steenokkerzeel", zegt de staatssecretaris. "Dus onze mensen hebben geen fout gemaakt, hebben de wet toegepast en die geldt voor iedereen, professor of geen professor."
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Krol

  Ik heb Thaise vriendin en heb aan alle papieren voldaan maar kreeg ze niet naar België al dat vreemd uitschot mag dan wel binnen waar is de logica

 • Lieve Vandamme

  Mevrouw Bernaerts, in andere landen , Australie, Canada, zijn ze NOG strenger, daar komen ze niet eens buiten de gebouwen van de vlieghaven, en worden met het eerste vliegtuig terug gestuurd. Tegenwoordig kan men niet voorzichtig genoeg zijn, beter voorkomen dan genezen, jammer voor die professor, maar de bewakingsdiensten deden hun job.

 • Diane Bernaerts

  En wat is er mis met een toeristenvisum voor een beperkt verblijf, Francken? En sinds wanneer moet je een bepaalde hoeveelheid cash geld op zak hebben, zeker in deze tijd van elektronisch betalen? En een simpel telefoontje naar de ULB had dit misverstand onmiddellijk de wereld kunnen uithelpen.

 • Phil Haeghen

  Als ik in Los Angeles de immigratiediensten passeer met een ongeldig paspoort, zonder of verkeerde visum, cash geld, creditkaart en andere bepaalde vragen NIET kan beantwoorden, dan zit ik na 3 uur op een terugvlucht Europa. En zo hoort het, dat duwt je in de richting van verantwoordelijkheden te leren nemen. Alles verloopt de volgende keer dan stukken efficiënter .......

 • Marc Geerts

  Prima werk.