Marokkaanse asielzoekster dient klacht in: "Ik ben onterecht opgesloten"

Advocaat Zouhaier Chihaoui
VTM NIEUWS Advocaat Zouhaier Chihaoui
Een Marokkaanse asielzoekster dient morgen een klacht in tegen de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) omdat zij meent dat ze onterecht werd vastgehouden in een gesloten centrum. Haar advocaat Zouhaier Chihaoui zegt dat de DVZ systematisch de beslissing tot vrijlating van de rechtbank naast zich neerlegt.

"De Dienst Vreemdelingzaken moet sinds augustus 2017 de noodzakelijkheid van de detentie van asielzoekers aanduiden, maar het paste haar praktijk niet aan", legt advocaat Chihaoui uit. Het gevolg was dat doorheen de maanden januari, februari en maart heel wat asielzoekers die in beroep ging tegen hun opsluiting in gesloten centra gelijk kregen van de raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling en dus vrij mochten komen.

De Marokkaanse vrouw verkreeg zo ook een positief besluit voor haar vrijlating, maar de DVZ nam een dag nadien al een nieuwe beslissing en legt zo de rechterlijke beslissing naast zich neer. De Marokkaanse asielzoekster is intussen vrij nadat advocaat Chihaoui dreigde met een dwangsom van 1.000 euro per dag. Toch pikt de vrouw dit niet en dient ze morgen klacht in tegen DVZ.

"Dit is echt een brug te ver. Ik heb al meegemaakt dat de DVZ rechterlijke beslissingen negeerde, maar dit was eerder de uitzondering dan de regel. De laatste weken wordt het wel een systematische praktijk. Maandag worden er nog meer klachten ingediend", aldus Chihaoui.

Drie cliënten van de advocaat zitten nog vast, terwijl ze eigenlijk vorige donderdag al vrijgelaten moesten worden. 
225 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • victor vandesande

  asap terugsturen aub. Je ziet ZO dat die wil van ons systeem profiteren zonder zelf een klop te doen...

 • Paul Voets

  Die mensen komen naar hier om alle voordelen te genieten zoals iedere belg (lees sociaal systeem ondermijnen ) en wie verdient hieraan ? juist ja de advocaten ! blijf waar je bent dan heb je geen problemen !

 • Gerry Cle

  Overheidsdiensten mogen zich in geen geval boven de wet stellen en moeten gerechtelijke vonnissen volgen. Dringend de verantwoordelijke minister op het matje roepen. Men kan ook een asielaanvraag onderzoeken en weigeren zonder de betrokken persoon op te sluiten.

 • brigitte van de velde

  Marokko is toch geen onveilig land? Misschien het woord asiel uitleggen aan die mensen. Asiel is niet hetzelfde als geld krijgen en gratis medische verzorging.

 • brigitte van de velde

  Marokko is toch geen onveilig land? Misschien het woord asiel uitleggen aan die mensen. Asiel is niet hetzelfde als geld krijgen en gratis medische verzorging.