Marokkaan krijgt in hoger beroep zwaardere straf voor brutale overval op bejaarden

Het Brusselse hof van beroep heeft een Marokkaanse twintiger een hogere straf opgelegd voor een brutale homejacking op twee bejaarden. Hij kreeg een gevangenisstraf van 8 jaar, terwijl hij twee maanden geleden van de correctionele rechtbank nog 5 jaar en 6 maanden cel had gekregen. Hij was in beroep gegaan in de hoop een lagere straf te krijgen, maar het hof tilde zeer zwaar aan de feiten.
 
Brutale overval
De homejacking vond plaats op 28 september 2009 in Overijse. Toen belden drie mannen aan bij de 89-jarige Jozef D. en deden zich voor als bloemenverkopers. Ze duwden de man en zijn 71-jarige verzorgster hardhandig de woning binnen en knevelden de twee slachtoffers. Die werden ook deels uitgekleed en bedreigd met een namaakvuurwapen en brievenopeners. De overvallers doorzochten de woning en eisten de sleutel van de kluis. Toen ze die niet kregen, sloegen ze hun slachtoffers, waarna ze de kluis ontmantelden en ervandoor gingen met de inhoud.
 
Gerecht
Twee van de daders konden nog dezelfde nacht opgepakt worden door de politie van de zone WoKra (Wezembeek-Oppem/Kraainem) en de derde liep eind oktober 2009 tegen de lamp in Malta. De correctionele rechtbank legde twee daders 5,5 jaar cel op en de derde 3 jaar cel. De hoofdverdachte ging in beroep in de hoop op een lichtere straf, maar het hof van beroep oordeelde dat de brutale overval op twee weerloze bejaarden een zwaardere straf verdiende. (belga/sam)