Marleen Temmerman voorzitster internationale adviesgroep hiv/aids

Marleen Temmerman.
PHOTO_NEWS Marleen Temmerman.
Sp.a-senatrice Marleen Temmerman is verkozen tot voorzitster van de adviesgroep hiv/aids van de Interparlementaire Unie (UPI). Dat gebeurde gisteren in New York in de marge van de VN-top over hiv/aids. Temmerman, die volgens haar partij werd verkozen omwille van haar jarenlange expertise terzake, reageert tevreden.

De UPI wil parlementen, overheden en regeringen bewust maken van de aidsproblematiek en de internationale VN-verbintenissen terzake. De adviesgroep doet voorstellen inzake wetgeving en werkt mee aan bewustmakingsacties, bijvoorbeeld rond discriminatie van personen die met het hiv-virus of aids besmet zijn.
 
Temmerman reageert vanuit Mozambique tevreden op haar benoeming. "Het is een uitgelezen kans om aan te sturen op een meer gestroomlijnde en gecoördineerde aanpak van het hiv/aids-beleid overal ter wereld. Met betaalbare geneesmiddelen en een niet aflatende steun vanuit het Westen is het mogelijk een keerpunt te maken in de moeilijke strijd tegen de ziekte. Maar dan moeten regeringen - zoals de Belgische deze week - niet afkomen met dreigementen om de middelen voor het 'Globaal Fonds voor hiv/aids, tuberculose en malaria' te bevriezen", stelt Marleen Temmerman vandaag. (belga/adb)