Mark Eyskens: "N-VA stevent mogelijk af op een scheuring"

Minister van staat Mark Eyskens.
PHOTO_NEWS Minister van staat Mark Eyskens.
"N-VA bevindt zich in een vreselijke spreidstand, die na deze regeerperiode op een scheuring kan uitdraaien zoals indertijd bij de Volksunie." Dat zegt Mark Eyskens, minister van staat, vandaag in een interview met weekblad Knack.

Heel wat N-VA-ministers, zoals bijvoorbeeld Jan Jambon, Johan Van Overtveldt en Steven Vandeput, doen hun job graag en verstaan zich goed met Franstalige ministers. "Met andere woorden, stilaan blijkt dat die nationalisten en separatisten 'verbelgischen'. Ze zijn geëvolueerd tot NBPN'ers."

Met die afkorting bedoelt Eyskens 'neo-Belgische postnationalisten'. "Het communautaire dossier zit voor vijf jaar in de koelkast en de economische toestand zal de volgende jaren wellicht verbeteren door de internationale conjunctuur. In 2019 zal dan niet alleen blijken dat het land goed is geleid, maar ook dat België allesbehalve onbestuurbaar is en op de vuilnisbelt van de geschiedenis thuishoort, zoals de N-VA altijd beweert." De stelling van de partij zal niet meer op gaan, meent Eyskens. "België functioneert na de zesde staatshervorming, mét de hulp van de nationalisten. Dat is de simpele waarheid."

"Vergeet niet dat België gedomineerd wordt door Vlamingen", windt Eyskens er geen doekjes om. "Wat wil je dan nog met een zevende staatshervorming? Wat ga je nog meer uiteen halen? Die vraag hoor ik ook bij mensen die voor de N-VA hebben gestemd. 'Bestemming bereikt', zegt hun GPS."

België functioneert na de zesde staatshervorming, mét de hulp van de nationalisten. Dat is de simpele waarheid

Wat wil je dan nog met een zevende staatshervorming? Die vraag hoor ik ook bij mensen die voor de N-VA hebben gestemd. 'Bestemming bereikt', zegt hun GPS

Mark Eyskens