Marineschip na drie maanden Afrika terug in België

BELGA
Het commando- en logistiek steunschip A960 Godetia is na een opdracht van drie maanden aan de kusten van West-Afrika exact om 14 uur weer aangemeerd in Zeebrugge. Het schip krijgt nu een onderhoudsbeurt, maar blijft operationeel.

"Het schip is mooi op tijd aangekomen", aldus eerste meester-chef Hubert Rubbens. "Alles is goed verlopen. We kijken tevreden terug op de missie." Die missie begon op 5 februari. In samenwerking met de Amerikaanse Coast Guard heeft de Godetia deelgenomen aan het "Africa Partnership Station"-programma (APS). In het kader van de strijd tegen de piraterij werden leerlingen uit Gabon en de Democratische Republiek Congo opgeleid.

Tijdens het tweede gedeelte van de zending onderwees de bemanning van de Godetia stagiaires van de Beninse marine in het kader van de "Maritime Capacity Building Benin" (MCB Benin). De klemtoon lag daar op nautische opleiding en de ondersteuning van de Beninse Marine bij de uitbouw van haar maritieme capaciteiten. De Godetia verscheepte ook 200 kubieke meter hulpgoederen van verschillende NGO's.

"Het schip krijgt nu een onderhoudsbeurt, maar blijft operationeel en zal deelnemen aan enkele lokale oefeningen", aldus Rubbens. De Godetia vervoegt normaal in het najaar opnieuw het NAVO-mijnenbestrijdingseskader. Op dit moment maakt de Bellis deel uit van dat internationale eskader.

BELGA
BELGA
AFP