Marie-Rose Morel (38) verliest gevecht tegen kanker

BELGA
Gewezen Vlaams Belangpolitica Marie-Rose Morel is gisterenavond omstreeks 20 uur overleden in het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk, in aanwezigheid van haar naaste familie. Ze was 38 jaar oud en leed al geruime tijd aan kanker. Ze laat twee zoontjes achter. Morel wordt zaterdag in de kathedraal van Antwerpen begraven.

De begrafenisplechtigheid vindt zaterdag om 10.30 uur plaats in de Antwerpse kathedraal. Haar kist zal gedragen worden door haar echtgenoot en oud-voorzitter van het Vlaams Belang, Frank Vanhecke, gewezen europarlementslid Koen Dillen, Senaatsfractieleider Jurgen Ceder en woordvoerder Tom Van den Troost.

De Wever

Tijdens de plechtigheid zal het woord gevoerd worden door N-VA-voorzitter Bart De Wever, een studiegenoot van Marie-Rose Morel en de man die haar overhaalde om in de politiek te stappen. Hij werd door Frank Vanhecke gevraagd.

Drie tumoren

Dokters hadden Morel afgelopen zomer nog zes maanden gegeven nadat ze ontdekten dat de baarmoederkanker, na een eerste verbetering, terug was. Aanvankelijk hield Morel zich nog sterk, maar op het einde van vorig jaar begon de ziekte dan toch haar tol te eisen. Bij een hersenscan werd duidelijk dat er drie tumoren in haar hersenen zitten, ter hoogte van de hersenschors, het linkeroor en het evenwichtscentrum.
 
Huwelijk
Niet veel later kreeg ze te horen dat ook haar hersenvocht en het hersenvlies door de kanker waren aangetast en dat haar nog maar weinig tijd restte. Na het horen van dat nieuws trad ze in het huwelijk met Frank Vanhecke, erevoorzitter van het Vlaams Belang en haar 'soulmate'. Met dat huwelijk wilde ze haar nalatenschap beschermen en de juridische bescherming van haar kinderen verzekeren.

Enkele dagen later, half januari was het dan, trok Marie-Rose Morel naar Wenen voor een speciale behandeling. Die kon uiteindelijk niet doorgaan omdat de gewezen politica te zwak was. Ze werd door dokter Luc Beaucourt naar België gerepatrieerd en belandde in het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk waar een pijnbehandeling werd opgestart. Daar verloor ze uiteindelijk haar strijd tegen de ziekte.

N-VA
Marie-Rose Morel werd in 1972 in Antwerpen geboren en groeide op in een gegoede Vlaams-katholieke familie. In 2003 overtuigt N-VA'er Bart De Wever, een oud-studiegenoot, Morel om deel te nemen aan de verkiezingen. Ze raakt niet verkozen. Een jaar later stapt ze over naar het Vlaams Blok.

Morel, in 2004 meteen verkozen in het Vlaams parlement, groeit als "verruimer" uit tot een van de boegbeelden van de partij en haalt in 2006 een hoge score bij de gemeenteraadsverkiezingen in Schoten.
 
Haar binnen het Vlaams Belang ongeziene kritiek op de partijkoers wekt tegenstand op. Morel, die een goede band heeft met voorzitter Vanhecke, krijgt de bijnaam "Yoko Ono", omdat ze het triumviraat Vanhecke-Dewinter-Annemans uit verband zou spelen.
 
Onverkiesbaar
Tegenstanders vallen Morel aan door details over haar huwelijksperikelen en relatie met Vanhecke in de pers te lekken. De verstandhouding met de groep-Dewinter verziekt en in 2009 krijgt de intussen zieke Morel enkel nog een onverkiesbare plaats op de Europese lijst. Daarbij houdt ze de eer aan zichzelf en stapt ze uit het Vlaams Belang. Midden 2010 werd er dan opnieuw kanker vastgesteld, die haar nu dus fataal werd. (sps/belga)