Marianne Thyssen wordt Europees commissaris

Marianne Thyssen wordt Europees commissaris voor ons land.
BELGA Marianne Thyssen wordt Europees commissaris voor ons land.
Marianne Thyssen wordt Europees commissaris voor ons land. De post van eerste minister komt toe aan de liberale familie, maar een concrete naam is er nog niet. Daarover wordt pas beslist als er een formeel regeerakkoord is. Coformateurs Kris Peeters en Charles Michel trekken straks naar de koning.

Het was een glunderende maar vermoeide Kris Peeters die na de lange onderhandelingen van vannacht voor de pers bevestigde dat de vier onderhandelende partijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld een akkoord hadden gevonden over de kandidatuur van Marianne Thyssen voor de functie van Europees commissaris. "Ik word inderdaad niet de premier, maar ben heel opgetogen dat Marianne Thyssen eurocommissaris kan worden", zei Peeters. "Zij wordt omwille van haar competentie door heel Europa gevraagd om commissaris te worden."

Peeters bevestigde dat hijzelf geen premier wordt, aangezien het de liberale familie toekomt de premier aan te duiden. Dat kan dus zowel iemand van Open Vld als MR worden. Bij de Franstalige liberalen valt te horen dat MR de post claimt. Het is daarmee nog niet duidelijk of Didier Reynders dan wel Charles Michel premier wordt. Officiële duidelijkheid volgt er evenwel pas als het regeerakkoord volledig rond is.

Levensvatbaar
Op dit moment is dat akkoord er nog niet, maar "het is nu wel duidelijk dat deze coalitie levensvatbaar is", verklaarde Peeters nog. Hij trekt deze middag samen met Charles Michel naar de koning voor een tussentijds verslag. Of de twee daar ook een akkoord over de begroting kunnen presenteren, is niet duidelijk. Waarschijnlijk is er enkel afgeklokt over de post van de eurocommissaris.

Over zijn eigen toekomst wilde Peeters niet veel kwijt. "Het is een beslissing die ik zelf heb genomen. De top van mijn partij heeft me die kans gegeven, zonder me in de ene of andere richting te duwen. Laat ons het erop houden dat ik me de komende dagen en weken zal blijven inzetten voor de onderhandelingen", aldus Peeters. "Ik blijf samen met Charles Michel formateur tot het ontwerp van regeerakkoord is opgesteld."

Ervaring in Europa
Met de kandidatuur van Marianne Thyssen krijgt commissievoorzitter Juncker zijn zin. Hij is een partijgenoot in de EVP en ijverde lang bij ons land om Thyssen voor te dragen, zelfs met de belofte dat ze een belangrijke post in zijn ploeg zou krijgen. Bovendien was Juncker wanhopig op zoek naar extra vrouwelijke kandidaten. Thyssen zetelt al sinds 1991 in het Europees parlement en wordt in binnen- en buitenland en over de partijgrenzen heen gewaardeerd voor haar werk en inzet.

De vier partijen van de Zweedse coalitie spraken vanmorgen ook af, zo weet een bron, dat de post van Europees commissaris mee in rekening wordt gebracht bij de verdeling van de ministerportefeuilles.

Coformateurs Kris Peeters en Charles Michel.
BELGA Coformateurs Kris Peeters en Charles Michel.
BELGA
De N-VA-delegatie verlaat de onderhandelingen.
BELGA De N-VA-delegatie verlaat de onderhandelingen.

Nachtelijke onderhandelingen
De onderhandelaars van MR, CD&V, N-VA en Open Vld zaten sinds vannacht samen op het voorzitterschap van de Kamer in een poging om een consensus te vinden over de Belgische kandidaat Europees commissaris die om 10.00 uur zijn opwachting zou moeten maken bij inkomend commissievoorzitter Juncker.

De laatste uren heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever een bemiddelingsrol proberen te spelen met bilaterale contacten met zijn collega-partijvoorzitters Beke, Michel en Rutten. Sinds kort vergaderen de coformateurs en de partijvoorzitters opnieuw samen over zowel de Europees commissaris, het premierschap als de begroting.

Zoals bekend hield CD&V vast aan Marianne Thyssen, terwijl MR de kaart van Didier Reynders trok.

Begroting
De vergadering startte gisteren rond 14 uur met een plenaire vergadering van coformateurs Kris Peeters en Charles Michel, en de delegaties van de vier partijen - de delegatieleiders, een politicus en een medewerker -, maar al vrij vlug werd overgeschakeld op bilaterale gesprekken tussen de formateurs en elke partij afzonderlijk. Die handelden vooral over de begroting, waarbij de discussie onder andere gaat over de verhouding tussen besparingen en extra inkomsten en de vraag wanneer de begroting opnieuw in evenwicht moet zijn. Naar verluidt zouden de onderhandelaars uitgaan van een evenwicht tegen 2017, terwijl een aantal maatregelen zoals een indexsprong, een meerwaardebelasting en de beperking van de groei in de gezondheidszorg tot 1,5 procent op tafel liggen.

Rond 1 uur gingen Michel, Peeters en de vier partijvoorzitters (met Didier Reynders die MR-voorzitter Charles Michel verving) samenzitten om knopen door te hakken. Maar na een klein anderhalf uur zat die vergadering, die in kringen rond de onderhandelaars als belangrijk was aangekondigd, erop.

Europese commissaris
Daarop werd er in verschillende samenstellingen vergaderd. Zo zou vooral N-VA-voorzitter Bart De Wever een grote rol spelen als pendeldiplomaat. Sinds 6.30 uur werd er opnieuw met zes vergaderd.

Later vandaag wordt de Belgische commissaris verwacht bij inkomend Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De ontslagnemende regering-Di Rupo Thyssen heeft Thyssen ondertussen wel al formeel voorgedragen via een elektronische ministerraad.

Om 10.30 uur trekken Peeters en Michel dan naar de koning om verslag uit brengen van het verloop van de onderhandelingen en de pogingen om een Zweedse coalitie op de been te brengen.

BELGA
CD&V-onderhandelaar Koen Geens.
BELGA CD&V-onderhandelaar Koen Geens.