Marianne erft huis van broer maar moet het meteen verkopen om successierechten te kunnen betalen: “Dat is toch onrechtvaardig”

Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld
Een vrouw uit Wallonië klaagt de hoge successierechten aan die bij een erfenis moeten betaald worden. Marianne erfde een huis van haar broer, maar moet dat meteen - met pijn in het hart verkopen - om de verschuldigde succesierechten aan Vadertje Staat te kunnen betalen.

Zelfs als u de enige erfgenaam zou zijn, moet u toch de erfenis delen ... met de Belgische Staat. Afhankelijk van de mate van verwantschap met de overledene en de omvang van de erfenis, kunnen belastingtarieven sterk variëren. Elk jaar verdient de schatkist meer dan 2,5 miljard euro aan erfbelasting.

Het is een ‘belasting op de dood’ die heel wat Belgen onrechtvaardig vinden, zoals ook Marianne. Zij erfde een huis van haar broer. Ze besloot er met tegenzin afstand van te doen. “Ik ga het verkopen omdat ik er uiteindelijk toe gedwongen word”, verklaart ze aan RTL. “Ik heb nu eenmaal geen kelder vol geldbriefjes. Ik ben verplicht om de woning te verkopen om de successierechten te kunnen betalen.”

Marianne
RTL Info Marianne

De successierechten lopen in het geval van Marianne op tot een stevige 105.000 euro. De vrouw is van mening dat dat erg onrechtvaardig is. “Zoals alle Belgen betaal ik niet graag belastingen, maar ik erken dat het moet gebeuren. Maar dit hier is toch echt overdreven.”

Wanneer u iets erft van een broer of zus lopen de tarieven inderdaad aardig op. Tot 65 procent in de hoogste schijf in Wallonië. Tot voor kort was datzelfde percentage ook van kracht in Vlaanderen, maar sinds 1 september 2018 geldt een tarief van 55 procent in de hoogste schijf. Bij erfenissen in de zijlijn wordt ook geen opsplitsing gemaakt tussen het roerend en het onroerend gedeelte. Dit in tegenstelling tot erfenissen in rechte lijn en tussen partners.
208 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joachim albert

  Als ze betaalt en 5 jaar later sterft, kan haar neef nog eens betalen voor hetzelfde huis. Systeem van België, hoe worden uw medische kosten en pensioen anders betaald? Wees tevreden dat er mensen belasting betalen. Mvg

 • lucien Noreilde

  iedere generatie gaat de waarde van België terug naar de staat , en toch altijd begroting te kort , splinter nieuwe woningen verhuren aan 150 €/ maand aan wie denkt ge ?

 • Gino Denil

  Tegen dat een euro rond gegaan is in de samenleving heeft de staat hem met die opeenvolgende belastingen weg belast. Misschien daarom dat ze bij de ECB voortdurende nieuwe miljarden in de economie moeten pompen.

 • Peter Nols

  Het zou nog een klein beetje verteerbaar zijn moest er met dat belastingsgeld iets nuttig gedaan worden. We zitten hier ondertussen met de hoogste belastingen, de kleinste pensioenen, een vooroorlogs wegennet, de volledige infrastructuur op instorten, een serieus achteruitboerend onderwijs, een gezondheidszorg die voor de helft van de bevolking reeds praktisch onbetaalbaar is .... maar we hebben wel 6 regeringen die vooral mekaar tegenwerken en de upper class zoals nooit tevoren rijk voedert.

 • Terence Van Geluwe

  wanneer zeggen de belgen collectief stop. tegen de graaiers in brussel? enige wat voor hun telt is hun loon. maar de gewone belg moet bloeden voor de bezetters( koningshuis. regering) gewoon schandalig.