Marghem wil "gedetailleerde analyses" over elektriciteitsprijs voor industrie

Marie-Christine Marghem, minister voor Energie.
BELGA Marie-Christine Marghem, minister voor Energie.
Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wil "bijkomende analyses" uitvoeren nadat een vergelijkende studie van de energieregulator Creg had uitgewezen dat grote Belgische industriebedrijven soms veel meer betalen voor elektriciteit dan die in de buurlanden. Een "verfijning" is nodig om eventuele toekomstige correctiemaatregelen nauwkeurig te bepalen, luidt het.

De studie, uitgevoerd door consultant PwC, bekeek de energieprijzen voor verschillende profielen van grote industriële afnemers in vergelijking met de buurlanden. Daaruit blijkt dat voor vijftien van de grootste afnemers van elektriciteit - die tussen de 200 à 300 GWh stroom per jaar gebruiken - de competitiviteit het meest nijpend is. Zij krijgen af te rekenen met concurrenten uit Frankrijk en Nederland die respectievelijk 15 à 20 procent minder betalen. Het verschil met Duitsland kan oplopen tot 25 procent.

Marghem zegt nu dat ze "verschillende initiatieven" zal nemen op basis van de studie. "Om de competitiviteit van onze industrie en onze bedrijven veilig te stellen, is het aangewezen om een meer gedetailleerde sectoranalyse te maken. Op die manier zullen instrumenten voorhanden zijn om eventuele toekomstige correctiemaatregelen nauwkeurig te bepalen. Ook moeten voor bepaalde actoren, die zowel actief zijn op zowel de gas- als de elektriciteitsmarkt, mogelijk 'communicerende vaten' tussen beide geëvalueerd worden", luidt het in een persbericht.

Om de competitiviteit van onze industrie en onze bedrijven veilig te stellen, is het aangewezen om een meer gedetailleerde sectoranalyse te maken

Marie-Chirstine Marghem, minister van Energie