Marghem speelt geen open kaart over subsidies gascentrales

Minister van Energie Marghem
Photo News Minister van Energie Marghem
Het steunmechanisme voor de bouw van gascentrales zal 600 tot 940 miljoen euro per jaar kosten. Dat meldde de energiewaakhond CREG in een presentatie voor de netbeheerder Elia, waarvan ook een adviseur van het kabinet-Marghem op de hoogte was. En dat terwijl minister van Energie Marghem vorige week in de Kamer ontkende dat ze weet had van die bedragen, bericht De Tijd donderdag.

Volgens Marghem moeten nieuwe gascentrales worden gebouwd om de sluiting van de zeven kernreactoren tegen 2025 op te vangen. Marghem is al sinds 2015 bezig met de uitwerking van een steunmechanisme, want gascentrales zijn niet rendabel. Maar Marghem wil niet zeggen hoeveel subsidies nodig zullen zijn. Ze verwijst altijd naar een studie van het consultancybureau PwC van bijna een jaar geleden. Daarin was sprake van een geactualiseerde nettowaarde van 5,4 miljard euro over 15 jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse kostprijs van 351 miljoen euro.

Maar intussen blijken er dus andere cijfers te zijn, die wijzen op een veel hogere kostprijs. Volgens het kabinet-Marghem kan er geen exact cijfer worden bepaald. "De kosten zullen afhangen van wat de energiebedrijven straks allemaal voorstellen", liet ze optekenen in De Morgen
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  De voorstanders van kernenergie gaan het kostenplaatje toch niet als argument gebruiken, zeker. In om het even welk scenario ligt de kostprijs van nieuwe kerncentrales 11 tot 12 keer hoger dan die van nieuwe gascentrales.

 • anna vandenberg

  ivo clemens, ik denk dat NVA de enige partij is die nieuwe kerncentrales wil.

 • Lisette Theunis

  De meeste van onze politici zijn incompetent. In de toekomst gaat alles elektrisch worden; auto's, koken, verwarmen en koelen. Maar waar moet die mega-stroom dan allemaal van komen ? We zijn de putten van de zonnepanelencertificaten nog aan het afbetalen en we gaan opnieuw jaarlijks miljarden subsidies weggeven aan iets wat onrendabel en zwaar milieuvervuilend is. De dure stroom zal zo onbetaalbaar worden.

 • Ronny Ooijen

  Het eco realisme volgens BDW. Thorium. Hoe "realistisch" ben je als na meer dan 40 jaar onderzoek er nergens ter wereld een werkende thorium centrale staat? Wat is het volgende? Dat Bartje ons zegt dat de verbranding van 1 kilo uitwerpselen van een eenhoorn voldoende elektriciteit opwekt voor geheel België? Wie zei in 2012 dat hij een combinatie van kernenergie en gascentrales zag zitten? Diezelfde BDW!

 • jeroen Deschrijver

  Allen tegen kernenergie! Als ik naar de aflevering van Tom Waes in Tjernobyl keek, was ik aangenaam verrast om een oude vrouwtje te zien, in 'stralende' gezondheid die al 30 jaar in een voor 20.000 jaar onbewoonbaar gebied woonde en zelf haar groenten kweekte. Ze zag er kerngezond uit. Is het allemaal wel zo ongezond en onveilig als ze ons laten denken?