Marghem over Catalonië: "We mogen ons niet mengen in de zaken van een soeverein land"

Minister Marie Christine Marghem is van mening dat België zich niet mag moeien in de Spaanse crisis.
Photo News Minister Marie Christine Marghem is van mening dat België zich niet mag moeien in de Spaanse crisis.
"België mag zich in geen geval mengen in de zaken van een soeverein, democratisch, land." Dat heeft federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) vandaag gezegd, nu Spanje een Europees aanhoudingsmandaat uitvaardigt voor voormalig Catalaans minister-president Carles Puigdemont.

Het Spaanse gerecht heeft gisteren besloten om acht Catalaanse minister in voorlopige hechtenis te plaatsen. Tegen Carles Puigdemont en vier andere ministers die wellicht nog in België verblijven, wordt een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd.

De Catalaanse leider Puidgemont verblijft in ons land nadat hij de onafhankelijkheid van Catalonië had uitgeroepen.
REUTERS De Catalaanse leider Puidgemont verblijft in ons land nadat hij de onafhankelijkheid van Catalonië had uitgeroepen.

Marghem verklaarde vandaag op radiozender La Première dat het gerecht zijn gang moet kunnen gaan. "Zij moeten de zaak onderzoeken, maar er bestaan internationale conventies met Spanje die moeten worden uitgevoerd", zei ze.
Een eventuele asielaanvraag van de minister-president in België zal volgens haar geen gevolg hebben. "Het gerecht in zijn land functioneert voor zover ik weet volgens democratische principes die moeten worden gerespecteerd."

Volgens de minister is politieke dialoog nog steeds de beste optie om uit de crisis te raken.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Pijl

  Spanje democratisch?????

 • Carlo Blanckaert

  Maar in Polen, Oekraïne, Hongarije en andere Oostbloklanden, daar mogen ze zich dan wel mee moeien.

 • Tom De Bondt

  Maar Europa mag zich wel mengen als een lidstaat niet aan de mensenrechten houdt, zoals vrije recht op mening en de regering ouderen of vrouwen begint af te lappen

 • Jef Van Sande

  De EU verdedigt mensenrechten alleen maar als het hen goed uitkomt. Een Europees minister terechtwijzen is waarschijnlijk een brug te ver. De EU heeft alle vertrouwen in het Spaanse (corrupte) gerecht dat duidelijk door de regering wordt gestuurd. Scheiding der machten is hier ver te zoeken. Opdoeken die hypocriete, geldverslindende organisatie. De EU heeft geen reden van bestaan als het de vrede binnen Europa niet eens kan bewaren.

 • Tess Van reusel

  Mevrouw u hebt volkomen gelijk... Al problemen genoeg hier in eigen land!!!