Marghem ontkent onderzoek Europese Commissie naar kerncentrales

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).
BELGA Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).
De Europese Commissie heeft (nog) geen onderzoek geopend naar de conventie rond de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 tussen België en Electrabel. Dat heeft minister van Energie Marie-Christine Marghem aangegeven. De procedure zit nog steeds in een informele fase, het is niet duidelijk welke stappen de Commissie nog zal ondernemen.

De Commissie speelde in februari achttien vragen door rond de conventie over de levensduurverlenging. De minister antwoordde daarop, met als centrale boodschap dat het volgens haar niet gaat om staatssteun. Voorlopig valt af te wachten welke verdere stappen de Europese Commissie eventueel zal zetten, zo zei Marghem dinsdag in antwoord op vragen van cdH-Kamerlid Michel de Lamotte.

In een nieuw advies stelde de Raad van State gisteren dat de conventie niet in werking kan treden voor de Europese Commissie zich heeft uitgesproken over de zaak. Minister Marghem zegt het advies nog te onderzoeken en geeft voorlopig geen commentaar.

De Raad van State heeft het over een "onderzoek" van de Europese Commissie, maar daar is volgens Marghem dus geen sprake van op dit moment.

De plenaire Kamer heeft het wetsontwerp dat de conventie regelt nog niet goedgekeurd. Als de Kamer het wetgevend werk toch volledig zou willen afronden, kan ze volgens de Raad van State best een amendement toevoegen dat de inwerkingtreding laat afhangen van het oordeel van de Commissie.